Marktoverzicht: grootste overname ooit in chipsector
Een nieuwe dag, een nieuwe overname. Vandaag was het prijs in de sector van de halfgeleiders met het bod van Qualcomm op NXP Semiconductors
Die aankondiging ondersteunde de beurzen. Voor het overige zijn er tegenwoordig weinig impulsen voor de aandelenmarkten. De meeste indexen wisselden dan ook in de loop van de dag regelmatig van winst naar verlies en omgekeerd om uiteindelijk in de buurt van het slot van gisteren uit te komen.
Het financiële nieuws van de dag kwam dus uit de halfgeleiderindustrie. Qualcomm (+2,9% bij de start op Wall Street) heeft een akkoord op zak voor de overname van de Nederlandse, maar op Nasdaq genoteerde chiproducent NXP Semiconductors (+2,0% bij de start op Wall Street) voor 110 dollar per aandeel of 47 miljard dollar. Daarmee heeft het Intel afgetroefd met de grootste overname ooit in de chipsector. Qualcomm is erg groot geworden door chips voor smartphones te maken, maar die groeimarkt van weleer is matuur geworden. Qualcomm kon de jongste tijd geen omzetgroei meer voorleggen. De groep had wel een nettokaspositie in de buurt van 20 miljard dollar. Die wordt nu aangesproken om groei te kopen. NXP Semiconductors is een van de grootste spelers in het segment van halfgeleiders voor de automobielindustrie en de grote broer van Melexis in die sector. Het segment van de halfgeleiderindustrie groeit nog, omdat er almaar meer chips in de voertuigen worden gebruikt.
De resultaten van Deutsche Bank (+0,7%) kwamen boven de verwachtingen uit. In plaats van een gemiddeld door analisten verwacht verlies van 391 miljoen euro werd een winst van 256 miljoen euro bekendgemaakt. Vooral door een groei van 10 procent van de tradinginkomsten. Toch viel het grootste deel van de positieve koersreactie snel weg omdat de boetes en claims de grootste bank van Duitsland als een zwaard van Damocles boven het hoofd blijven hangen. De CEO John Cryan liet alleen weten dat er hard wordt gewerkt om een oplossing te vinden voor de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten over de dreigende boete van 14 miljard dollar. Dat was onvoldoende voor de meeste aandeelhouders.
Ook de resultaten over het derde kwartaal van Telenet (+1,9%) kwamen boven de verwachtingen uit. De omzet lag met 1,8 miljard euro nog in lijn met de verwachtingen van de analisten. Maar de bedrijfskasstroom (ebitda) van 295,3 miljoen euro lag wel duidelijk boven de analistenconsensus van 281,4 miljoen euro. Vooral de WIGO-formule blijkt opnieuw een schot in de roos te zijn met aan het eind van het derde kwartaal net geen 100.000 (99.900) abonnees. De jaarverwachtingen werden gehandhaafd, maar de analisten zijn het erover eens dat het een erg voorzichtige inschatting is.
Amper twee dagen na een tegenvallende tradingupdate is Tessenderlo Group (+5,6%) de grootste stijger. Het patroon is intussen klassiek. De dip in de koers wordt door de topman en de referentieaandeelhouder Luc Tack aangewend om zijn positie te versterken. Tack heeft via de Picanol-dochter Verbrugge nv een pakket van 1 miljoen aandelen in één keer buiten beurs kunnen kopen (2,3% van het totaal). Via Picanol/Verbrugge en Symphony Mills (eigen holding) is het belang van Luc Tack opgelopen tot 39,63 procent. Nog 10,38 procent te gaan (tegen de huidige koers is daarvoor circa 130 miljoen euro nodig) en hij heeft een meerderheidsbelang in Tessenderlo. Tack bezit afgerond ook al 90 procent van Picanol.
Vrijdag kijken we onder meer uit naar de resultaten van AB InBev, BNP Paribas, Elia, Exxon Mobil, Galapagos, Proximus, Sanofi en Total.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier