Komt er een verlaging van de turteltaks?
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) overweegt de felomstreden Vlaamse energieheffing te verlagen. “Een afschaffing is perfect mogelijk”, reageert volksvertegenwoordiger Rob Beenders (sp.a).
In een interview met het VTM Nieuws zegt Tommelein dat hij de energieheffing, beter bekend als de turteltaks, zal verlagen zodra hij de kans krijgt. De roep om die belasting naar beneden te halen, klinkt almaar luider, nu blijkt dat geen miljarden euro’s aan staatsteun naar de biomassacentrales zullen vloeien. Vorig jaar stopte het Gentse biomassaproject BEE (goed voor ruim 2 miljard euro aan steun) en vorige week kondigde Langerlo (2,4 miljard euro) aan dat het de boeken zal neerleggen. Al is dat laatste nog niet officieel gebeurd.
Bye bye grootschalige biomassa. Meer dan 4 miljard € aan subsidies bespaard. Met de groeten van @openvld
— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) 7 april 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Volgens de milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en Transitie Limburg, die verwijzen naar studies van Energyville en het studiebureau 3E, biedt kiezen voor wind- en zonne-energie als alternatief voor de biomassacentrales de kans 1 miljard euro aan subsidies uit te sparen. “Er is dus ruimte om de turteltaks te verlagen én meer ambitie te tonen voor wind- en zonne-energie”, klinkt het.
Verlaging tot 33 euro
“De turteltaks kan helemaal verdwijnen nu geen sprake meer is van biomassacentrales”
Ook de oppositiepartijen zijn ervan overtuigd dat de schrapping van de biomassacentrale in Langerlo gebruikt moet worden om de Vlaamse energieheffing omlaag te halen. “Minister Annemie Turtelboom, die de turteltaks invoerde, werd vervangen door minister Tommelein, maar de taks bestaat nog altijd. Groen vraagt met nadruk dat de regering die oneerlijke turteltaks nu eindelijk naar beneden haalt”, aldus Vlaams parlementslid Johan Danen.
Volgens sp.a kan de Vlaamse regering de heffing verlagen tot 33 euro. Al wil de oppositiepartij nog een stapje verder gaan en de belasting volledig schrappen. “De Vlaamse regering int via de turteltaks 1 miljard euro om de overschotten aan groenestroomcertificaten te betalen en 1,9 miljard euro voor die uit biomassa “, laat volksvertegenwoordiger Rob Beenders weten. “Die taks kan helemaal verdwijnen nu geen sprake meer is van biomassacentrales. Bovendien is die 1 miljard euro voor de groenestroomcertificaten tegen het einde van dit jaar weggewerkt. In het eerste jaar heeft die al 500 miljoen euro opgebracht en tegen eind dit jaar nog eens zoveel.”
Afschaffing niet voor morgen
“Een verlaging kan, maar een afschaffing zit er hoe dan ook niet in”, laat Tommelein weten. In de krant benadrukt de minister dat we de gigantische schuldenberg door de oversubsidiëring van zonnepanelen en de stroomprijsblokkering nog tot na 2030 meeslepen. Hij bevestigt dat de energieheffing jaarlijkse 495 miljoen euro opbrengt, maar benadrukt dat “de steun aan zonnepanelen uit het verleden ons jaarlijks 700 miljoen euro kost.”
De regering kan het tekort opnemen in de Vlaamse begroting”
Volgens Beenders is dat geen reden om de taks te behouden. Door de annulatie van de twee biomassacentrales wordt vanaf 2019 jaarlijks 440 miljoen euro aan steun bespaard. “Die extra besparingen door de afschaffing van de biomassacentrales zijn bijna voldoende om de inkomsten uit de energieheffing te compenseren. De regering kan het tekort ( 55 miljoen euro per jaar, nvdr.) opnemen in de Vlaamse begroting.”
Tommelein benadrukt dat de inkomsten uit de heffing nodig zijn om alternatieven te vinden voor de biomassacentrales. “We moeten inzetten op nog meer energiebesparingen en op de extra productie van groene warmte en groene stroom uit zon en wind”, aldus Tommelein.
Beenders vraagt dat de minister snel duidelijkheid schept over welke projecten hij wil financieren met de turteltaks. “In elk geval kan Tommelein niet meer het argument gebruiken dat de belasting nodig is “voor de putten van het verleden”. De investeringen uit het verleden zijn gedekt door de energiefactuur. Als de turteltaks blijft bestaan, dan is dat om de eigen beslissingen van minister Tommelein te betalen. Dat kunnen legitieme beslissingen zijn, maar dan moet hij die verdedigen”, besluit de volksvertegenwoordiger.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier