Is het interessant om een bedrijfswagen te registreren in Luxemburg?

© REUTERS

Is het voor een Belgische bedrijfsleider interessant om zijn wagen in te schrijven in Luxemburg en met Luxemburgse nummerplaten rond te rijden in België?

In Luxemburg moeten er minder belastingen op een bedrijfswagen worden betaald dan in België. Vandaar ook dat er nogal wat Belgische bedrijfsleiders aan denken om een wagen in te schrijven in Luxemburg en rond te rijden met Luxemburgse nummerplaten.

Het principe is echter duidelijk. Als je in België woont, mag je alleen met een Belgische nummerplaat op je wagen rijden. Dit betekent meteen dat je de Belgische Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting moet betalen.

Op het algemeen principe is er één uitzondering. Als je in België woont, maar werkt voor een buitenlandse werkgever en met een bedrijfswagen (van die werkgever) rijdt, dan mag je nog wel met buitenlandse nummerplaten in België rijden.

Uitzondering voor werknemers

Werk je in Luxemburg en rijd je met een bedrijfswagen van je Luxemburgse werkgever, dan mag je met Luxemburgse nummerplaten in België rijden. Let wel, deze uitzondering geldt enkel voor werknemers, dus niet voor bedrijfsleiders van een buitenlandse of Luxemburgse firma.

Is het interessant om een bedrijfswagen te registreren in Luxemburg?

Bedrijfsleiders die in België wonen, maar een Luxemburgse firma hebben, moeten met een Belgische nummerplaat op hun (firma)wagen rijden.

Cross-borderleasing

Hoe zit het met de Luxemburgse ‘cross-borderleasing’? Dit is de situatie waarbij je als zelfstandige een wagen leaset in Luxemburg. Dit kan, maar je moet de wagen als voornaamste gebruiker zelf inschrijven in België. Je zal dus met Belgische nummerplaten moeten rijden en de Belgische BIV en verkeersbelasting moeten betalen.

Het voordeel zit echter in de Luxemburgse btw. De Luxemburgse leasingmaatschappij zal je de Luxemburgse btw aanrekenen. Deze btw kan je niet in België, maar wel in Luxemburg recupereren voor een veel hoger percentage (80 à 90% in plaats van 50% in België). Je moet die btw wel in Luxemburg via speciale formulieren terugvragen.(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content