Hoe wordt een bedrijfssmartphone belast?
Vaak stelt de werkgever een smartphone ter beschikking aan de werknemer die het toestel dan ook privé mag gebruiken. Hoe wordt dit voordeel fiscaal belast?
Het privégebruik van mobiele toestellen die de werkgever kosteloos ter beschikking stelt aan een werknemer, wordt beschouwd als een voordeel van alle aard. Het wordt belast als een bijkomend beroepsinkomen. De werknemer betaalt een socialezekerheidsbijdrage van 13,07 procent en belastingen, die maximaal 50 procent plus gemeentebelasting bedragen.
De socialezekerheidsbijdrage wordt berekend op basis van een forfaitair maandelijks voordeel van 12,50 euro of 150 euro per jaar. De fiscus gaat uit van de regel dat het voordeel gelijk is aan het bedrag dat de gebruiker had moeten betalen om het voordeel te verkrijgen. Als basis moet de aankoopprijs van het toestel worden genomen.
Stel dat de smartphone 540 euro kost. Als de afschrijving van de smartphone door de werkgever op drie jaar gebeurt, komen we uit op een jaarlijks bedrag van 180 euro. Op dat bedrag moet het percentage van het privégebruik worden afgehouden.
Als u de smartphone voor 30 procent privé gebruikt, wordt u jaarlijks belast op een voordeel van alle aard van 54 euro. Dat bedrag wordt bij uw belastbare inkomen gevoegd en onderworpen aan het belastingtarief van maximaal 50 procent, plus de gemeentebelasting.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier