Hoe kan je van fiscale voordelen blijven genieten na terugbetaling woonkrediet?
Wanneer het woonkrediet voor je gezinswoning is afbetaald, verlies je een belangrijke fiscale aftrek. Op welke manieren kan je daar een mouw aan passen?
Wie leent om een lening te kopen, te bouwen of te verbouwen kan rekenen op een belangrijk fiscaal voordeel, zeker wanneer het gaat om de eigen en enige woning. Wie bijvoorbeeld geleend heeft na 1 januari 2005 en voor 31 december 2014, kan rekenen op de woonbonus. Ook wie na 1 januari 2015 leent voor zijn woning, zal nog steeds kunnen rekenen op de woonbonus, al zal die iets lager zijn.
Eenmaal de lening is terugbetaald aan de bank, vallen deze fiscale voordelen weg. Toch zijn er nog mogelijkheden om nog fiscale voordelen te genieten.
Fiscaal levensverzekeringscontract
Als men niet van plan is opnieuw te lenen om de gezinswoning te verbouwen of te kopen, dan kan man een fiscaal levensverzekeringscontract afsluiten om een fiscale besparing te doen in de plaats van de fiscale voordelen voor het terugbetaalde woonkrediet.
Het kan daarbij zowel gaan om een levensverzekering van het type tak 21 (kapitaalbescherming + gewaarborgde rente) als om een levensverzekering van het type tak 23 (geen kapitaalbescherming noch gegarandeerde opbrengst).
De premie die hiervoor kan betaald worden, wordt berekend op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen. De aftrekbare premie bedraagt 15 procent op de eerste schijf van 1880 euro van het netto belastbaar beroepsinkomen plus 6 procent op de rest met een maximum van 2260 euro per persoon per jaar (inkomstenjaar 2013).
De belastingvermindering op de premie bedraagt 30 procent van de premie te verhogen met de gemeentebelasting. Men noemt dit ook een belastingvermindering ‘lange termijnsparen’.
Aandachtspunten
Op elke gestorte premie betaalt men een taks van 2 procent. Bovendien moet men rekening houden met een belasting op het einde van de rit. Als men vóór de leeftijd van 55 begint met het lange termijnsparen, dan wordt er op de 60ste verjaardag van de verzekeringsnemer een bevrijdende taks van 10 procent ingehouden.
Begint men nog met het lange termijnsparen na zijn 55ste, dan wordt men pas op de tiende verjaardag van het contract gunstig belast tegen 10 procent.
Conclusie
Is je woning afbetaald, dan is het ‘lange termijnsparen’ zeker een aanrader door de combinatie van het rendement met het fiscale voordeel. Je moet dit geld wel voor een tijdje kunnen missen want je geld is voor de duur van het contract eigenlijk onbeschikbaar. Je start het best met lange termijnsparen vóór je 55ste en wacht het best fiscaal met een opvraging van het kapitaal tot na je 60ste.(JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier