Heb je een goede keuzebeding in je huwelijkscontract?
Heel wat mensen hebben een verouderd keuzebeding in hun huwelijkscontract staan. Hoe ga je snel na of je een goed of slecht keuzebeding hebt en wat kost het om dit te veranderen?
Een zogenaamd keuzebeding wordt ofwel voor het huwelijk in uw huwelijkscontract ingebouwd, maar heel vaak ook nadien toegevoegd. Het grote voordeel is dat een keuzebeding de langstlevende echtgenoot het comfort geeft om in functie van de situatie op dat moment, uit de huwelijksgemeenschap die zaken te kiezen die het best aansluiten bij zijn of haar wensen.
Elke keuze heeft ook gevolgen op het vlak van successierechten, zodat je op die manier ook fiscaal kan optimaliseren. Kortom, een absolute aanrader. Let wel, een keuzebeding is dus enkel mogelijk als er een (beperkte) huwgemeenschap is, dus niet bij scheiding van goederen.
Kiezen à la carte
Opdat de langstlevende de beste keuze zou kunnen maken – zowel praktisch als fiscaal gezien – is het heel belangrijk dat de langstlevende de volledige vrijheid heeft om echt te kiezen wat hij of zij wil.
Bijvoorbeeld 100 procent van de gezinswoning en inboedel in volle eigendom, 50 procent van de spaarrekening in volle eigendom om de successierechten te betalen, het vruchtgebruik op de het verhuurappartement,… Het spreekt voor zich dat iemand die op 45 jaar weduwe wordt met 3 minderjarige kinderen, een andere keuze zal maken dan wie weduwe wordt op 95 jaar.
Doe snel een check!
In de praktijk stellen we vast dat de meeste mensen die een keuzebeding hebben, nog een oud keuzebeding hebben met doorgaans slechts 3 tot 8 keuzes. Vaak gaat het om keuzebedingen van voor het jaar 2008. Dit is onvoldoende om tot de juiste keuze te komen.
Laat je keuzeding dan bij je notaris aanpassen (+/- 650 euro) en vraag naar een passe-partout-keuzebeding. Zo kan de langstlevende als het ware à la carte kiezen uit de gemeenschap.(JA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier