Karel Anthonissen
‘Fraudemaatregelen zijn de klassieke laatste stoplap voor de federale begroting’
‘Bij de laatste federale begrotingsronde van eind juli nam de regering voor 150 miljoen euro fraudemaatregelen. Het is de klassieke laatste stoplap voor de begroting. Maar dat is niet erg: dan moet er eindelijk eens wat pressie komen.’ Dat zegt Karel Anthonissen, gewestelijk directeur BBI.
‘Met de fanfare.’Dat was de titel van mijn eerste column in dit blad, precies vijf jaar en één dag geleden. Het ging over de Gentse strategie om verborgen geld op te jagen naar de allerlaatste eenmalige bevrijdende aangifte, EBA3, die in december 2013 zou aflopen. Intussen hebben we de nieuwe EBA4. Binnenkort ga ik met pensioen en ik wilde graag nog één keer de fanfare laten spelen. Ik dacht aan een openbare academische zitting over de ‘regularisatie’, die ons al die jaren heeft beziggehouden. Nu wil het toeval dat Hans Rieder, advocaat in Gent, zo’n openbare zitting heeft laten samenroepen op 27 juni 2019 voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
Fraudemaatregelen zijn de klassieke laatste stoplap voor de federale begroting
Dat zit zo. In 2013 had het Engelstalige internettijdschrift Flanders Today een stuk gepubliceerd met de titel ‘ Tax amnesty nears deadline’ (fiscale amnestie nadert vervaldag). Het verwees naar een reeks huiszoekingen die die maand in het nieuws waren gekomen en legde een verband naar onze strategie om de druk op mensen met zwart geld op te drijven. Dat artikel staat na vijf jaar nog altijd online. De cliënt van meester Rieder vindt dat hij onder meer daardoor schade heeft geleden en recht heeft op een schadevergoeding van mijn baas, de minister van Financiën. Ik noem zijn naam niet, en nee, het is niet het Optima van Jeroen Piqueur en Luc Van den Bossche. Onder het devies ‘alle muziek is welkom’ juich ik het initiatief van Rieder toe en ook ik wil graag iedereen uitnodigen om naar de debatten te komen luisteren.
Het was in 2013 een vreemde situatie, dat eerste minister Elio Di Rupo (PS), vicepremier Didier Reynders (MR), minister van Financiën Koen Geens (CD&V), minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en fiscale fraude John Crombez (sp.a), noch iemand anders in de regering er ook maar van kon worden verdacht enig woord van aanmoediging te hebben uitgesproken voor die regularisatieronde, die de eerste ernstige was.
De fanfare van de regering mag nu wel wat luider spelen
Stel u voor: uw bedrijf heeft een buitengewoon belangwekkend product in het assortiment, maar de pr-afdeling neemt het niet op in de promotie. Alleen een regionale verkoopdirecteur probeert het uit, en die wordt meteen tot de orde geroepen.
Maar er is beterschap op komst. Bij de laatste federale begrotingsronde van eind juli nam de regering voor 150 miljoen euro fraudemaatregelen. Er komt veel nieuwe informatie binnen over zwart kapitaal, en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) preciseerde dat “er met de minister van Justitie (Koen Geens, CD&V) is overeengekomen dat we die informatie met de parketten zullen delen wanneer dat noodzakelijk blijkt”. Eindelijk. Dat betekent dat de houders “ongetwijfeld” vervolgd zullen worden voor witwassen als ze niet langs de regularisatie gepasseerd zijn.
Het is de klassieke laatste stoplap voor de begroting. Maar dat is niet erg: dan moet er eindelijk eens wat pressie komen. De fanfare van de regering mag nu wel wat luider spelen. En het zal pas voluit werken als alle parketten, en niet alleen dat van Gent maar ook de Franstalige, gevolg geven aan de zaken die ze van ons krijgen. Dan zal die 150 miljoen euro een onderschatting blijken te zijn.
We zullen zien. Op de bijeenkomst van 27 juni 2019 kunnen we de eerste balans opmaken. Of zullen we dat nog even voor de federale verkiezingen van mei doen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier