‘Dit jaar voelen de gemeenten de gevolgen van de taxshift’
De taxshift neemt vanaf dit jaar een hap uit de inkomsten van de gemeenten. Dat leert een simulatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Terwijl de Belgen hun loon zien stijgen dankzij de taxshift, zien de gemeenten vanaf dit jaar hun inkomsten daardoor dalen. De belastingverschuiving heeft namelijk een impact op de ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting (APB). “Ten gevolge van de taxshift daalt die personenbelasting. Dus zakken ook de gemeentelijke APB-ontvangsten, tenzij de gemeente haar APB-tarief verhoogt”, aldus de VVSG.
Minder inkomsten
Simulaties van de VVSG op basis van informatie van de federale overheidsdienst Financiën leren dat de gemeentelijke APB-ontvangsten dit jaar ongeveer 2 procent lager uitkomen dan zonder taxshift. Volgens de vereniging zou dat verschil in 2018 al oplopen tot 3,8 procent en in 2021 tot 10 procent. De regering gaat onder meer nog de belastingschijf van 30 procent afschaffen. Op jaarbasis brengt de aanvullende personenbelasting de Vlaamse gemeenten momenteel net geen 2 miljard euro op.
Op het eerste gezicht hebben niet veel gemeenten de neiging de gemeentelijke belastingen te verhogen om de gevolgen van de taxshift te compenseren. Volgens de VVSG houdt het merendeel van de gemeenten de twee belangrijkste gemeentelijke belastingen – de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen – volgend jaar stabiel. De VVSG meldde eind vorig jaar dat voor zover bekend slechts één gemeente de belastingen verhoogt en 15 anderen de belasting zelfs lieten dalen.
De VVSG maakt pas gegevens van individuele besturen bekend wanneer de tarieven van alle gemeenten bekend zijn. Voorlopig bezit de vereniging de gegevens van 245 besturen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier