Sinds 2003 kunnen Belgen hun aangifte voor de personenbelasting via Tax-on-web indienen. Jaar na jaar vult de fiscus meer gegevens vooraf in. Dat is handig voor de belastingplichtigen, maar zo sluipen er ook fouten in. We zetten de meest voorkomende op een rij.
Op een persconferentie eind april meldde de federale overheidsdienst Financiën dat maar liefst 3,96 miljoen belastingplichtigen – of 57 procent van de burgers, exclusief de zelfstandigen – een voorstel tot vereenvoudigde aangifte krijgen. In 2010 waren dat nog 4.650 belastingplichtigen. De fiscale administratie kreeg slechts van 8 procent van die belastingplichtigen te horen dat iets ontbrak of verkeerd was ingevuld.
Steeds meer mensen vullen hun aangifte voor de personenbelasting in op MyMinfin.be. In 2024 diende 5 procent van de belastingplichtigen hun aangifte nog op papier in. Voor iedereen die de aangifte online invult, zijn de fiscale fiches en attesten ingevoerd in Tax-on-web. Het systeem vult die gegevens automatisch in, maar ook hier kunnen zaken ontbreken of verkeerd zijn.
Op de website van de federale Ombudsman staan twaalf codes die belastingplichtigen zeker moeten checken, ongeacht of er een voorstel tot vereenvoudigde aangifte of een klassieke aangifte klaarstaat. Tegelijk klinkt het dat belastingplichtigen het best gewoon alle gegevens checken, want de federale overheidsdienst Financiën heeft niet altijd alle gegevens of soms zijn de gegevens waarover de fiscus beschikt niet correct. Pieter Debbaut, fiscaal adviseur bij het sociaal verzekeringsfonds Liantis en de hoofd- en eindredacteur van de Belastinggids 2025, heeft zijn eigen lijst met twaalf aandachtspunten, die licht afwijkt van die van de ombudsman.
1 Controleer uw rekeningnummer
Het eerste en misschien wel belangrijkste lijntje om te checken is uw bankrekening, in Vak I van de aangifte. “Anders kan de fiscus je niet terugbetalen, als je geld moet terugkrijgen”, zegt Pieter Debbaut. Mensen veranderen bijvoorbeeld al eens van bank. Het zou jammer zijn op die manier geld mis te lopen.
2 Code 1030 voor aantal kinderen ten laste
“Kinderen die nog ten laste van hun ouders zijn, geven recht op een extra belastingvrije som”, legt Debbaut uit. Voor het inkomstenjaar 2024 bedraagt de belastingvrije som, of de inkomstenschijf waarop u geen belastingen betaalt, 10.570 euro. Zo komt er voor ouders met één kind ten laste 1.920 euro boven op de belastingvrije som en voor ouders met vier kinderen stijgt het extraatje naar 17.940 euro. “Bij meerderjarige kinderen of fiscaal co-ouderschap sluipen er al eens fouten in”, weet Debbaut. Voor kinderen die in co-ouderschap worden opgevoed, zijn de codes 1034 en/of 1036 van toepassing.
De federale Ombudsman wijst ook op andere familieleden die ten laste zijn. “Voor het inkomstenjaar 2024 geven ouders, grootouders, broers of zussen van 65 jaar of ouder die zorgbehoevend en ten laste zijn, recht op een verhoging van de belastingvrije som van 5.770 euro. Als de persoon ten laste niet zorgbehoevend is, komt er slechts 3.850 euro bovenop, op voorwaarde dat die al voor het aanslagjaar 2021 ten laste was. Die overgangsregeling dooft uit vanaf het lopende inkomstenjaar”, weet Debbaut.
3 Code 1384 voor kosten van de kinderopvang
“Controleer aan de hand van de fiscale attesten die je van de opvanginstanties hebt gekregen, of alle kosten correct verwerkt zijn”, adviseert Debbaut. Die kosten gaan veel verder dan wat u hebt betaald aan de kribbe of de onthaalmoeder of aan de voor- en naschoolse opvang. Ook de inschrijvingsprijs voor heel wat jeugd- en sportkampen kunt u gedeeltelijk terugkrijgen via een belastingvermindering. Op het moment van de opvang of het kamp moet het kind jonger dan 14 jaar zijn, of jonger dan 21 jaar, als het een zware handicap heeft.
U kunt 45 procent van de kinderopvangkosten terugkrijgen via een belastingvermindering, met een maximum van 16,40 euro per dag. Alleenstaande ouders met een laag belastbaar inkomen van hoogstens 23.650 euro kunnen recht hebben op een belastingkrediet, dat kan oplopen tot 75 procent van de kosten.
4 Code 1394 voor giften aan goede doelen
Ongeveer 61 procent van de Belgen deed in 2024 een gift, volgens een studie van HoGent. De helft van die gulle gevers schrijft maandelijks of jaarlijks kleine bedragen over aan organisaties zoals het Rode Kruis, Kom op tegen Kanker, Artsen Zonder Grenzen of Amnesty International. Er zijn ook veel kleine en minder bekende goede doelen. Op de website van de federale overheidsdienst Financiën staat een lijst van 65 pagina’s met erkende instellingen.
Belastingplichtigen mogen tot 10 procent van hun netto-inkomen, of tot 408.130 euro aan giften, in hun belastingaangifte opnemen. Een gift van minstens 40 euro aan een erkende instelling geeft recht op een belastingvermindering van 45 procent. De regering-De Wever heeft dat percentage verlaagd naar 30 procent voor het lopende inkomstenjaar.
‘Soms ontvangt de fiscus het attest van het goede doel niet tijdig of staan er niet alle noodzakelijke gegevens op’
“Soms ontvangt de fiscus het attest van het goede doel niet tijdig of staan er niet alle noodzakelijke gegevens op”, waarschuwt Debbaut. In een artikel in Trends in september beloofde de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën beterschap. “Vanaf het aanslagjaar 2025 moeten alle fiscale attesten automatisch in Tax-on-web staan”, zei de woordvoerder. “Dat was tot nu nog niet het geval voor elke vereniging. De erkende verenigingen moeten daarom sinds 1 januari het rijksregisternummer vragen van alle particulieren die een gift doen.”
5 Codes voor hypothecaire leningen
De codes verschillen naargelang de regio waar u woont en het jaar waarin u een hypothecaire lening afsloot. “Vooral wanneer uw leensituatie complex is – met meer dan één woning, meerdere leningen of pandwissels – moet u de aangifte nakijken”, meent Debbaut. “Heb je een schuldsaldoverzekering of doe je aan langetermijnsparen? Vergeet dan niet je fiscale voordeel te optimaliseren”, voegt Debbaut nog toe.
Voor langetermijnsparen moet u een beetje rekenen om te weten hoeveel u maximaal kunt storten om 30 procent terug te krijgen via een belastingvermindering. De berekening gaat als volgt: 183,60 euro plus 6 procent van uw netto belastbare beroepsinkomen, “met een absoluut maximum van 2.450 euro voor de inkomstenjaren 2024 tot en met 2029. Want de indexatie van het maximumbedrag wordt in de komende programmawet bevroren.” Wie netto meer dan 37.773,33 euro per jaar verdient, mag zich overigens de moeite van de berekening besparen.
Vroeger vulden belastingplichtigen hun premie voor de schuldsaldoverzekering in hetzelfde vak in als de maandelijkse aflossingen voor hun lening. Sinds de afschaffing van de Vlaamse woonbonus in 2019 kan die premie worden ingevuld in het vak Pensioensparen, om recht te geven op een belastingvermindering van 30 procent. Het is een perfect legale truc die op de blog van hypotheek.winkel staat. De verzekeringsmakelaar moet in het aanvraagformulier voor de verzekeringspolis dan wel opnemen dat het om een contract voor fiscaal pensioensparen gaat. U kunt dan tijdelijk niet sparen met een ander contract.
‘Heb je een schuldsaldoverzekering of doe je aan langetermijnsparen? Vergeet dan niet je fiscale voordeel te optimaliseren’
Voor leningen afgesloten voor de gezinswoning is er in het Vlaams Gewest sinds 1 januari 2020 geen fiscaal voordeel meer. In het Brussels Gewest is dat niet meer het geval sinds 2017 en in het Waals Gewest sinds 2025. Voor wie leent voor ander vastgoed dan de eigen woning, zoals een opbrengsteigendom of een tweede verblijf, verdwijnt de federale intrestaftrek zowel voor bestaande als voor nieuwe leningen vanaf het aanslagjaar 2026. Dit jaar kunt u voor de laatste maal de intresten aftrekken van het belastbaar onroerend inkomen: de werkelijke huurinkomsten of het geïndexeerd kadastraal inkomen (index = 2,2446) plus 40 procent, als de verhuurder het pand enkel voor privédoeleinden gebruikt.
6 Code 1255 voor vrijstelling van kosten voor woon-werkverkeer
Het gaat om de bijdrage van uw werkgever in de kosten voor het woon-werkverkeer. “Deze rubriek is dit jaar gewijzigd op de aangifte en moet je zeker nakijken”, benadrukt Debbaut. “Breng je geen werkelijke beroepskosten in, dan heb je recht op een vrijstelling van minstens 490 euro op de tegemoetkoming van de werkgever in de kosten van het woon-werkverkeer dat je aflegt met een eigen wagen bijvoorbeeld. Woon je op 75 kilometer of meer van je werk, dan heb je bovendien recht op een bijkomend aftrekbaar bedrag.”
Voor wie tussen 75 en 100 kilometer van zijn werk woont, is het bijkomende forfait voor verre verplaatsingen 75 euro. Voor 101 tot 125 kilometer komt er 125 euro bij en voor verplaatsingen van meer dan 125 kilometer bedraagt het forfait 175 euro.
7 Code 1106 voor niet-eigen woningen
“Kijk na of het kadastraal inkomen voor je tweede verblijf correct is verwerkt. Dat is vooral belangrijk als je net bent verhuisd”, stelt Debbaut.
8 Codes 1390 en 1192 voor betaalde of ontvangen onderhoudsuitkeringen
Debbaut merkt op dat de fiscus nooit vooraf zicht heeft op betaalde of ontvangen onderhoudsuitkeringen. Het gaat om afspraken tussen gescheiden partners. Wie onderhoudsuitkeringen betaalt, mag die voor 80 procent aftrekken. Die aftrekbaarheid zal volgens het regeerakkoord gradueel dalen naar 50 procent, maar dat is nog niet aan de orde voor deze aangifte.
9 Code 1002 voor het huwelijksquotiënt
In het regeerakkoord staat dat het huwelijksquotiënt tegen 2029 halveert voor niet-gepensioneerden en geleidelijk verdwijnt voor gepensioneerden. Voor het inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) heeft u dus wel nog automatisch recht op het huwelijksquotiënt, als uw echtgenoot of echtgenote geen of slechts beperkte beroepsinkomsten heeft. Bij de belastingberekening kent de fiscale administratie een deel van de inkomsten van de meest verdienende partner aan de andere partner toe, tot het inkomen van die partner 30 procent van de inkomsten van beide partners samen bedraagt. De verschoven inkomsten worden daardoor tegen een lager tarief belast. Het huwelijksquotiënt bedraagt voor het aanslagjaar 2025 maximaal 13.050 euro en is ook van toepassing voor mensen die wettelijk samenwonen.
In het jaar dat u trouwt of gaat samenwonen, moet u nog een aparte aangifte indienen. Pas het jaar daarna kunt u een gezamenlijke aangifte doen en eventueel genieten van de toepassing van het huwelijksquotiënt. “Maar er is wel een bijkomende toeslag op de belastingvrije som voor wie in het inkomstenjaar is getrouwd of wettelijk is gaan samenwonen met een partner met weinig of geen inkomsten”, weet Debbaut. U kijkt dus best ook na of dat voordeel correct wordt toegepast.
10 Code 1437 voor de vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden
“Als je aandelen hebt, is de kans groot dat je dividenden hebt ontvangen. Je hebt dan recht op een belastingvrijstelling en je kunt de ingehouden roerende voorheffing via de code 1437 terugvorderen”, zegt Debbaut. “Het terug te vorderen bedrag aan roerende voorheffing bedraagt maximaal 249,90 euro, ofwel 30 procent van 833 euro aan dividenden.”
11 Verschillende codes voor buitenlandse inkomsten
“Heb je een buitenlandse bankrekening, loon, pensioen of buitenverblijf, dan moet je die ook altijd zelf toevoegen”, weet Debbaut. “De fiscus vult alleen de Belgische gegevens vooraf in.” Door de automatische uitwisseling van gegevens kan de fiscus bijvoorbeeld wel te weten komen dat u een buitenlandse rekening hebt. Die inkomsten niet aangeven is dus niet echt een optie.
‘Heb je een buitenlandse bankrekening, loon, pensioen of buitenverblijf, dan moet je die altijd zelf toevoegen. De fiscus vult alleen de Belgische gegevens vooraf in’
12 Andere codes voor dienstencheques, pensioensparen, afgekochte studiejaren en overlijden van een partner
Op de website van de federale Ombudsman staan nog deze codes als aandachtspunten vermeld: codes 3364 voor de dienstencheques (dit is het laatste jaar om nog een fiscaal voordeel te hebben), code 1361/3261 voor het pensioensparen en code 1257 als u studiejaren hebt afgekocht. Wellicht staat uw hoofd er helemaal niet naar op dat moment, maar vergeet niet dat u voor uw overleden echtgenoot of wettelijk samenwonende partner samen met alle erfgenamen nog één keer na het overlijden een aangifte moet indienen. U kiest voor een gezamenlijke of aparte aanslag via de code 1012 of code 1013.