De ‘elastiekschenking’ als beter alternatief voor de bankgift?
Je ouders stellen voor om een rekening op naam van de kinderen te openen waarop zij dan geld zetten én een volmacht hebben. Zo staat het geld al op naam van de kinderen en kunnen ze toch nog aan het geld. Is deze “schenking met elastiek” een slimme manier van successieplanning?
Nieuwe techniek?
Een techniek inzake successieplanning die de laatste tijd vaker opduikt tussen ouders en kinderen is de volgende. De ouders vragen aan bijvoorbeeld hun twee kinderen dat ze elk een afzonderlijke nieuwe rekening openen bij een bank, waarop de ouders een volmacht krijgen. Vervolgens gaan de ouders op elke rekening een bedrag storten van bijvoorbeeld 50.000 euro.
De bedoeling is dat de rekening voor niet anders gebruikt wordt en dat het bedrag er dus gewoon blijft op staan tot de ouders overlijden. Het geld staat dan nu al op naam van de kinderen en de ouders kunnen via de volmacht nog aan het geld als later blijkt dat ze toch nog geld nodig zouden hebben. Een schenking met een elastiek als het ware.
3 jaar blijft fiscaal spelen
Fiscaal gezien heeft deze techniek geen enkel voordeel in vergelijking met de klassieke handgift en bankgift. Want na de overschrijving moet de schenker ook alsnog 3 jaar in leven blijven, opdat er geen erfbelasting zou verschuldigd zijn.
Juridisch een probleem?
Bovendien kan men zich op juridische vlak ernstige vragen stellen bij deze techniek. Een schenking is immers onherroepelijk of anders gezegd “gegeven is geven”. Door de volmacht onmiddellijk aan de nieuwe rekening te koppelen kan opgeworpen worden dat het om een nietige schenking gaat. De ouders kunnen immers op elk moment hun geld terugnemen en de schenking ongedaan maken.
Bovendien kan er later ook nog discussie ontstaan over wat juist de bedoeling was van die overschrijving. Was het een lening of een schenking? Deze techniek is eigenlijk een slecht afkooksel van de klassiek maar sluitende bankgift, zodat we deze techniek zeker zouden afraden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier