2 op de 3 Belgen denken dit jaar meer belastingen te moeten betalen
De meerderheid van de Belgen vreest dat ze meer belastingen moeten betalen in 2015 dan vorig jaar. 11 procent denkt dat het minder zal zijn.
De zesde staatshervorming en de regeringsmaatregelen voeden de angst voor de belastingbrief bij 2 op de 3 Belgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wolters Kluwer in samenwerking met iVOX bij 1.000 burgers en 337 tax professionals.
Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer, is niet verbaasd: “De staatshervorming verplichtte Vlaanderen een aantal belastingvoordelen terug te schroeven. De aangifte wordt ook een pak complexer, zeker voor mensen met een hypotheeklening. Hoewel het niet zo is dat iedereen nu meer moet betalen, denk ik dat veel mensen schrik hebben dat ze belastingvoordelen voor hun lening verliezen door een foutieve of minder optimale aangifte.”
Geen bezoek aan de boekhouder
De belastingconsulenten schatten de gevolgen nog zwaarder in. 89 procent is ervan overtuigd dat het invullen van de aangifte tijdrovender en complexer wordt. 3 op de 4 gaan ervan uit dat hun klantenbestand zal toenemen.
Dat staat in schril contrast met de opinie van de burgers. 1 op de 4 denkt dat het invullen van de belastingaangifte ingewikkelder wordt, maar slechts 5 procent is van plan om aan te kloppen bij een boekhouder voor hulp.
Het blijft koffiedik kijken wat de exacte gevolgen zijn van de staatshervorming op de belastingaangifte. Door de hervorming hebben de gewesten meer bevoegdheden gekregen, maar niet alle middelen zijn overgeheveld. De professionals volgen de situatie op de voet op. Al hebben zij geen comfortabel gevoel bij wat de toekomst brengen zal.
“Dat is logisch, want alle praktische gevolgen en hoe de nieuwe aangifte er uitziet weten we pas na de publicatie in het Staatsblad, binnen enkele weken. We weten wel dat er een extra vak en heel wat extra aangiftecodes toegevoegd worden. Voor woonleningen gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal codes. Dat betekent extra werk voor de tax professionals”, besluit Jef Wellens. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier