Batopin schept duidelijkheid: waar in uw buurt komt er een geldautomaat?
Op de website www.cash.be kunt u vanaf vrijdagavond de 970 locaties vinden waar er Bancontact-cashpunten komen. Batopin, het samenwerkingsverband van de vier grootbanken, wil op die manier duidelijkheid creëren voor burgers en lokale autoriteiten.
Batopin is de uitbater van een netwerk van bankneutrale geldautomaten. Die moeten de biljettenverdelers aan de kantoren van de grootbanken vervangen. Tegen eind 2025 wil Batopin 2.510 dergelijke Bancontact-cashpunten hebben op 970 locaties. Omdat lokale bestuurders en burgers vragen bleven stellen over de precieze inplanting, maakt Batopin nu alle locaties bekend.
Van de 970 locaties zijn er al 400 operationeel (goed voor 1.000 geldautomaten). Op nog eens 150 plaatsen zijn er contracten afgesloten en wordt gestart met de opbouw van de installaties. Op 420 locaties heeft Batopin nog geen geschikt pand. “Maar we geven niettemin de plaatsen vrij”, legt Jeroen Ghysel, CEO van Batopin, uit. “Op die manier weet iedereen in welke gemeente of deelgemeente er een automaat komt, en kan men ook suggesties doen voor een pand.”
De uitrol van het net is halfweg
Ghysel verklaarde vorig jaar in Trends dat hij de uitrol van het netwerk wilde versnellen door te mikken op gemiddeld één locatie-opening per werkdag. “Momenteel zitten we op dat ritme”, zegt hij. “In maart worden er twintig locaties geopend. We zitten bijna halfweg de uitrol van het netwerk. Het komt er nu op aan dat ritme vast te houden, zodat we onze doelstelling tegen eind 2025 halen.”
Batopin wil ook lokaal meer communiceren als er een Bancontact-cashpunt in een buurt opengaat. “We stellen vast dat mensen ons nog onvoldoende kennen en niet weten waarvoor we staan”, zegt Ghysel. “Je mag de verandering in het hoofd van de mensen niet onderschatten. Onze automaten zijn niet langer gevestigd bij een bankkantoor maar op plaatsen waar er een commerciële dynamiek is of veel mensen passeren. We beklemtonen ook dat Batopin contracten voor minstens negen jaar afsluit, wat aantoont dat wij de toegang tot cash op langere termijn willen verzekeren.”
Automaat op 5 kilometer rij-afstand
In januari diende Batopin een aangepast inplantingsplan in bij de Nationale Bank. Daarin ging veel aandacht naar de dekkingsgraad, zegt Ghysel: “95 procent van de Belgen zal een cashpunt vinden binnen 5 kilometer rij-afstand. Voor de meeste mensen zal dat in realiteit een pak minder dan 5 kilometer zijn. We zorgen er ook voor dat 40 procent van alle geldautomaten in kleine gemeentes en deelgemeenten staan. Bovendien zullen er cashpunten komen op 50 locaties waar al minstens drie jaar geen geldautomaat meer was.”
Volgens Ghysel voldoet het plan van Batopin volledig aan het protocol dat vorig jaar afgesloten werd tussen de banksector, de regering en de Nationale Bank. Dat protocol kwam er na kritiek dat eerdere plannen in te weinig geldautomaten voorzagen en te weinig rekening hielden met inwoners van landelijke gebieden. Ghysel wijst erop dat Batopin het gros van de extra inspanning voor zijn rekening neemt. “Alleen al de inrichting van de locaties vergt een investering van 150 miljoen euro”, zegt hij.
Ook aan ondernemers en zelfstandigen die geld via de automaten op hun rekening willen storten, is gedacht. “Zodra het volledige netwerk uitgerold is, zouden 60 procent van de automaten moeten voorzien zijn van een stortingsfunctie”, schetst Ghysel de ambitie. “En ook voor die toepassing werken we aan een evenwichtige spreiding over het hele land.”
Meer info op www.cash.be
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier