Banken verlagen spaarrentes

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De voorbije week kondigden twee banken aan dat ze de rente op spaarboekjes laten zakken. Het mag duidelijk zijn dat de spaarrentes nog heel lang heel laag zullen blijven.

Eerder deze week liet Deutsche Bank aan de klanten weten dat de basisrente voor DB Saving Plan vanaf 1 juli zakt van 0,6 naar 0,05 procent. De bank snoeit de rente dus met meer dan 90 procent bij. Er gaat ook iets van de getrouwheidspremie af. Die belandt op 0,2 procent, tegenover 0,3 procent voordien. DP Saving Plan was het best renderende spaarboekje op de Belgische markt.

KBC verlaagt eveneens vanaf 1 juli de basisrente op de spaarrekeningen Start2Save en Start2Save4 (een spaarrekening voor kinderen of kleinkinderen). De bank zet de rente op het wettelijke minimum van 0,01 procent. Tot nog toe kregen de spaarders 0,15 procent rente. De getrouwheidspremie zat al langer op het wettelijke minimum van 0,1 procent.

Succes

De Start2Save-rekening werd in mei 2012 gelanceerd en kende veel succes. Het was een rekening die wat meer rente opleverde dan de gewone spaarrekening, maar waarop slechts een beperkt bedrag van 500 euro per maand kon worden gestort.

De rente tikt elke dag aan en wordt aan het einde van het jaar op de rekening gestort. De premie is pas verworven als het geld een jaar op de rekening staat en de verworven premie moet door de banken aan het einde van elk kwartaal worden overgemaakt. Door de maandelijkse stortingen van de Start2Save – en omdat de getrouwheidspremie ook maar met mondjesmaat wordt verworven – zullen klanten ook minder geneigd zijn grote bedragen in één keer van dat soort rekeningen af te halen.

Anderhalf jaar na de lancering van Start2Save liet de bank weten dat er 330.000 Start2Save-rekeningen werden geopend. De bank bood aanvankelijk 1 procent basisrente en 1 procent getrouwheidspremie aan de spaarders met een Start2Save. Verschillende andere banken pakten, na KBC, ook uit met zo’n geplafonneerde spaarrekening. Deutsche Bank was een van die banken, die met DB Saving Plan op de kar sprongen. Ook bij DB Saving Plan kon slechts 500 euro per maand worden gespaard.

Negatieve rentes

Sinds 1 januari 2017 konden geen nieuwe Start2Save-rekeningen meer worden geopend bij KBC, en snoeide de bank ook fors in de vergoeding. Ze gaf daarvoor de volgende reden: “Net zoals vele financiële instellingen belegt KBC vandaag negatief. De liquiditeiten die niet worden aangewend voor kredietverlening worden bij de Europese Centrale Bank belegd tegen negatieve rentes.”

Zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank heeft de voorbije weken de bocht gemaakt en lijken op weg hun rentetarieven verder te verlagen. Bij de Federal Reserve worden dit jaar nog verlagingen van de rente voor de basisfinanciering verwacht, die bepaalt hoeveel banken moeten betalen om voor een week te lenen bij de centrale bank tegen een onderpand.

Bij de Europese Centrale Bank zou het weleens om een verdere verlaging van de depositorente kunnen gaan. Die staat op -0,4 procent. Wanneer banken aan het einde van de dag te veel spaar- of zichtdeposito’s hebben in verhouding tot de kredieten die ze verstrekken, dan moeten ze die bij de ECB in bewaring geven en moeten ze daar dus 0,4 procent rente betalen.

Beide renteverlagingen zullen als effect hebben dat krediet goedkoper wordt en spaargeld minder opbrengt. Spaarders die willen dat hun geld meer opbrengt, zullen meer risico’s moeten nemen. De stroom van geld die richting aandelen met een hoog dividendrendement en vastgoed met een schappelijk huurrendement ging de voorbije jaren zal allicht niet snel opdrogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content