ABN AMRO grijpt terug naar de naam MeesPierson: ‘Onze propositie als private bank gaat veel breder dan louter vermogensbeheer’

Joachim Aelvoet, de CEO van ABN AMRO in België: "We profileren ons niet langer enkel als vermogensbeheerder maar tevens als adviespartner van vermogende particulieren en ondernemers." © DIETER TELEMANS
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

ABN AMRO Private Banking België verandert zijn naam in ABN AMRO MeesPierson. Op die manier wil de bank haar focus op ondernemers in de verf zetten. “De naam MeesPierson verwijst naar de sterke combinatie van zakelijk bankieren en vermogensbeheer”, zegt CEO Joachim Aelvoet.

“Onze propositie als private bank gaat veel breder dan louter vermogensbeheer”, legt Joachim Aelvoet, de CEO van ABN AMRO in België, uit. “Enkele jaren geleden zijn we gestart met kredietverstrekking aan ondernemingen, en begin dit jaar hebben we een lokaal corporate-financeteam gelanceerd, waardoor we ondernemers kunnen bijstaan bij strategische beslissingen zoals bedrijfsoverdracht, fusies en overnames. Omdat de vlag ‘private banking’ niet langer de lading dekte, hebben we gekozen voor een naamsverandering. ABN AMRO Private Banking gaat voortaan door het leven als ABN AMRO MeesPierson.”

Volgens Aelvoet is MeesPierson een merknaam met een rijke geschiedenis en een sterke reputatie. De bank MeesPierson maakte vele jaren deel uit van ABN AMRO, maar kwam halfweg de jaren negentig bij de Fortis-groep terecht. Sinds de loskoppeling van de Belgische en Nederlandse Fortis-activiteiten in 2010 vaart MeesPierson weer onder de vlag van ABN AMRO. In Nederland is ABN AMRO MeesPierson de naam van de privatebankingdivisie van de bank.

Klemtoon op organische groei

“We zetten onze Belgische privatebankingtak nu op één lijn met het merk in Nederland”, zegt Aelvoet. “Maar het gaat niet om een harmonisering doorheen de groep. In Frankrijk en Duitsland blijft ABN AMRO lokale merknamen hanteren. Maar in België leek het ons een goede keuze omdat de naam MeesPierson verwijst naar de sterke combinatie van zaken- en vermogensbankieren.”

Met een beheerd vermogen van naar schatting 12 miljard euro is ABN AMRO MeesPierson een van de middelgrote spelers op de Belgische markt. De bank nam enkele jaren geleden Société Générale Private Banking België over, maar nu ligt de klemtoon op organische groei. Ze mikt daarbij op klanten die minstens 1 miljoen euro vermogen laten beheren. “We willen in dit segment van ondernemende Belgen marktaandeel winnen door te investeren in persoonlijk klantencontact en onze expertise op verschillende domeinen uit te spelen”, zegt Aelvoet.

Nieuwe teams voor Vlaams- en Waals-Brabant

Ook geografisch breidt de bank haar activiteiten uit. Zo komen er nieuwe teams die de markt in Vlaams- en Waals-Brabant zullen bedienen. Het gaat telkens om vijf mensen, die opereren vanuit het kantoor in Brussel. ABN AMRO MeesPierson heeft zeven kantoren in ons land (Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Sint-Martens-Latem, Hasselt en Kortrijk). “Voorlopig komen er geen bij, maar als wij marktaandeel winnen in Vlaams- en Waals-Brabant, zijn lokale kantoren in pakweg Leuven of Waterloo wellicht de volgende logische stap”, aldus Aelvoet.

ABN AMRO telt 400 medewerkers in ons land, van wie 350 in de privatebankingdivisie werken. En dat aantal neemt toe. “Wij breiden onze diensten stap voor stap uit”, legt Aelvoet uit. “We willen ondernemers begeleiden op alle belangrijke momenten: van vermogensopbouw en de groei van de onderneming tot opvolging, van de verkoop van hun zaak tot herinvestering. Tegelijk versterken we onze lokale aanwezigheid met extra relatiebeheerders en wealth planners. Daarom blijven wij gekwalificeerde en talentvolle mensen aanwerven. Er staan nog altijd tien tot twintig vacatures open.”

Bekijk hieronder het studiogesprek met CEO Joachim Aelvoet (Kanaal Z)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content