71 procent van de freelancers wil niet meer terug in loondienst
De overgrote meerderheid van de Europese freelancers heeft het volste vertrouwen in de toekomst van hun statuut, blijkt uit een recente studie afgenomen in zes Europese landen, waaronder België. Freelancers zijn onmisbare talenten geworden voor bedrijven, stelt Malik Azzouzi, algemeen manager van Malt Benelux, dat het onderzoek organiseerde.
Nooit eerder waren zoveel freelancers aan de slag in ons land. Met meer dan 208.000 waren ze vorig jaar in Brussel en Vlaanderen samen, een stijging met ruim 30 procent in vijf jaar tijd. Freelancers voelen zich bovendien steeds zekerder over hun toekomst, ondanks de economische uitdagingen. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 5.000 freelancers en gesprekken met bedrijfsleiders en managers in diverse sectoren in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
De vraag naar freelancers is niet gedaald, zoals tijdens eerdere crisisjaren het geval was. Meer dan de helft van alle freelancers liet weten evenveel of zelfs meer projectvoorstellen te ontvangen dan een jaar geleden. Een opvallende 90 procent van de Belgische freelancetalenten heeft voltijds in loondienst gewerkt, waarvan meer dan de helft (58%) zeven jaar of langer. “Dat bevestigt de ervaring en expertise van die professionals”, stelt Malik Azzouzi, algemeen manager bij Malt Benelux, de onlinefreelancemarktplaats die voor de derde maal deze Europese bevraging mee coördineerde.
Waarden en flexibiliteit primeren
Interessant is ook dat 93 procent van de ondervraagde Belgische freelancers zegt niet actief op zoek te zijn naar een voltijdse baan bij een bedrijf als werknemer. 71 procent van de freelancers wil zelfs nooit meer terug in loondienst treden. Daar zijn meerdere verklaringen voor. “Dat komt deels doordat meer dan de helft van hen meer verdient als freelancer dan als werknemer”, weet Malik Azzouzi. Nauwelijks 19 procent van de Belgische freelancers vertelt minder te verdienen dan in vast dienstverband. Ondanks economische marktonzekerheden heeft 66 procent van de Belgische freelancers vertrouwen in hun toekomst, wat volledig in lijn ligt met het Europese gemiddelde (69%).
Maar zeven op de tien Belgische respondenten zijn bovenal freelancer geworden om persoonlijke redenen zoals flexibiliteit, vrijheid en het kunnen kiezen van hun cliënteel. Omdat freelancers vaak zoveel keuzevrijheid hebben, kunnen ze zelf de projecten kiezen waar ze de meeste voldoening uit halen. “Het leven als freelancer biedt professionals ook de mogelijkheid aan een breed scala van projecten te werken voor verschillende klanten in diverse sectoren”, zegt Malik Azzouzi.
‘Freelancers worden steeds deskundiger en competitiever, wat hen onmisbaar maakt op de moderne arbeidsmarkt’
Malik Azzouzi, Malt Benelux
“Ze waarderen die afwisseling enorm, in tegenstelling tot de vaak monotone routine die ze in een traditionele werknemersrol zouden ervaren.” Ook zou maar liefst 75 procent een opdracht afwijzen als die niet overeenkomt met hun persoonlijke waarden. “Dat benadrukt dat veel freelancers de nadruk leggen op ethiek en werktevredenheid boven puur financiële motieven.”
Nieuwe vaardigheden
In een tijd dat werkgevers meer moeite hebben met rekruteren en op zoek zijn naar steeds specifiekere profielen, is het voor freelancers een belangrijk voordeel om nieuwe vaardigheden te verwerven. Volgens de studie hebben Belgische freelancers dat goed begrepen en besteden ze gemiddeld vier uur per week – of ongeveer twee dagen per maand – aan bijscholing en het uitbreiden of aanscherpen van hun kennis en vaardigheden. “Dat moet ook, want er wordt van freelancers verwacht dat ze vanaf de eerste werkdag bij een opdrachtgever of klant optimaal inzetbaar zijn, presteren en het verschil maken”, bemerkt Azzouzi.
69 procent van de freelancers vindt ook dat ze specifiekere skills hebben dan hun klanten, vooral op het gebied van opkomende technologieën zoals artificiële intelligentie en machinelearning. Malik Azzouzi benadrukt: “Die gespecialiseerde kennis maakt hen tot waardevolle spelers op de arbeidsmarkt. Freelancers hebben vaardigheden die soms tot 25 procent innovatiever zijn dan het marktgemiddelde. Gespecialiseerde kennis en beroepen zoals data-engineers, datascientists en webdevelopers zijn erg in trek.”
Digitale transformatie
Vandaag doen bedrijven steeds vaker een beroep op freelancers, en dat zowel voor zeer diverse als zeer specifieke vaardigheden. Terwijl ze vroeger werden ingezet voor tijdelijke behoeften, zijn freelancers nu cruciaal in de digitale transformatie van bedrijven en het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod op gebied van talent en kennis.
“Europese freelancers worden steeds deskundiger en competitiever, wat hen onmisbaar maakt op de moderne arbeidsmarkt”, besluit Malik Azzouzi. “Freelancen is voor steeds meer mensen een carrièrekeuze op lange termijn, met professionals die zich voortdurend aanpassen en ontwikkelen om aan de eisen van een snel veranderende markt te voldoen.”
‘Voor een eerlijke en rechtvaardige werkomgeving’
Onlangs richtte Malt een freelance advisory board op, een bestuursorgaan waar freelancers en consultants uit heel Europa een actieve rol in spelen. Het management van Malt werkt er sinds kort nauw mee samen om de uitdagingen aan te pakken waarmee zowel Malt als de freelancegemeenschap worden geconfronteerd. “De raad levert essentiële feedback over ons bedrijf, zodat we nog beter kunnen inspelen op de behoeften en uitdagingen van freelancers en de markt waarop ze opereren”, verduidelijkt Malik Azzouzi.
Maar de raad kan ook opkomen voor freelancersbelangen zoals een eerlijke verloning en billijke voordelen en werkomstandigheden. “Door bewustwording te creëren rondom de uitdagingen waarmee freelancers worden geconfronteerd, helpt de adviesraad om een eerlijke en rechtvaardige werkomgeving te bevorderen.”
Tot slot zorgt ook de diversiteit in de adviesraad ervoor dat de stem van de hele freelancegemeenschap wordt gehoord. “Het inclusieve karakter van de raad waarborgt dat de belangen van alle freelancers worden vertegenwoordigd, wat bijdraagt aan een sterker en meer verbonden freelancecommunity”, stelt Malik Azzouzi. “We hopen dat dit initiatief ook navolging krijgt bij andere bedrijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier