Nauwelijks zonnepanelen in Vlaamse steden

© Getty Images/iStockphoto

Als Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zijn doel wil bereiken op het vlak van zonne-energie – 6,4 miljoen extra panelen tegen 2020 – dan richt hij het best zijn pijlen op de steden. Want die hinken zwaar achterop, zegt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy.

Waar de Limburgse gemeente Kinrooi bijvoorbeeld 475 kilowatt per duizend inwoners opwekt met kleine installaties bij gezinnen, is dat in Antwerpen amper 31,5 kilowatt. Ook steden als Gent (82 kW), Leuven (92 kW) en Mechelen (94 kW) scoren pover. Vlaams Parlementslid Gryffroy ziet zelfs potentieel voor 8 miljoen bijkomende panelen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Opvallend is ook dat in rijkere gemeenten in verhouding niet meer zonnepanelen op de daken liggen dan in armere gemeenten. Er blijkt geen statistisch verband te bestaan tussen het aantal PV-panelen per 1.000 inwoners in een gemeente en het gemiddeld belastbaar inkomen per inwoner.

Het zijn dus zeker niet alleen de meer bemiddelde gezinnen die in zonne-energie investeren. “Dat vooral de rijkere burgers met de subsidies gaan lopen, het gekende Mattheüseffect, heeft bij de subsidiëring van de zonnepanelen dus niet gespeeld”, geeft Gryffroy aan.

Zonnedelen

Het grootste struikelblok is allicht dat veel stadsbewoners in een flat wonen. Gryffroy spoort Tommelein extra aan om “zonnedelen” mogelijk te maken, wat ook al in het Zonneplan van de minister staat. Dan kunnen leden van een sportclub, klanten van een supermarkt of werknemers van bedrijven investeren in panelen op het dak van die gebouwen. “De minister is alvast gewonnen voor het idee. Laten we niet langer treuzelen en er snel werk van maken”, aldus Gryffroy.

Op deze site vindt u meer informatie over zonnedelen. Wie in het project stapt, krijgt jaarlijks een rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject. “Dat is hetzelfde principe als dat je zelf de zonnepanelen op jouw dak hebt. Op het einde van de looptijd van het zonne-energieproject krijg je de eigen investering weer terug, net zoals bij een obligatie”, klinkt het op de site.

Op de site kunt u kiezen in welk project u stapt en hoeveel u wilt investeren. Volgens Zonnepanelendelen.be kunt u al in het project stappen vanaf 25 euro. Recente cijfers tonen overigens aan dat via het project het afgelopen jaar voldoende stroom is geproduceerd voor 621 huishoudens. Op onze site hebben we reeds berekend hoeveel zonnepanelen opbrengen.

Partner Content