Van Overtveldt wil minimumrente voor spaarders waarborgen
Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën, wil juridisch onderzoeken hoe hij de Belgische spaarders een minimumrente van 0,11 procent kan blijven waarborgen.
Van Overtveldt is allesbehalve tevreden over de beslissing van KBC om de bedrijfsklanten een niet-gereglementeerde spaarrekening op te dringen. In een brief aan de klanten die een spaarrekening ‘Plus’ en ‘Pro’ hebben liet de bank-verzekeraar weten dat die spaarformules vanaf 23 oktober niet langer gereglementeerd zullen zijn. Door die omschakeling is KBC niet langer verplicht om dee klanten minimum 0,11 procent uit te betalen. Vanaf 23 oktober krijgen zij geen interesten meer. Ook de overheidsinstellingen krijgen niet langer een rente op hun spaardeposito’s.
Lagerentebeleid ECB
De positie van de vele spaarders is voor mij minstens even belangrijk
“Ik wil begrip tonen voor de moeilijke omgeving waarbinnen de financiële instellingen moeten functioneren”, reageert Van Overtveldt. De banken klagen al langer over de onhoudbare situatie op de financiële markt als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Onder meer Ulrike Pommée van Belfius heeft al laten weten dat het lagerentebeleid van de centrale bank erg voelbaar is voor de kernactiviteit van de bank. “Wij hebben op vandaag geen project in de steigers om, een gedeelte van, het gereglementeerd sparen te switchen naar niet-gereglementeerd sparen”, zegt hij in een interview met De Morgen. Ook ING zegt dat het geen plannen heeft om de gereglementeerde spaarboekjes aan te passen.
“De positie van de vele spaarders is voor mij minstens even belangrijk”, gaat de minister verder. “Daarom laat ik op dit moment juridisch onderzoeken hoe we de minimumrente voor particuliere spaarders blijvend kunnen waarborgen.” KBC liet kort na de bekendmaking weten dat het geen plannen heeft om de rente op de particuliere spaarrekeningen te reduceren naar 0. “Al is dat theoretisch wel mogelijk”, liet Febelfin weten.
“De bank moet de klanten twee maanden op voorhand laten weten dat het de spaarrekening omdoopt tot een niet-gereglementeerde spaarrekening. Het moet dat wel op een persoonlijke en schriftelijke manier doen, bijvoorbeeld via een brief”, besluit de sectorfederatie. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier