Vrije Tribune
‘Niet de betaalapps, maar de bankkaart zal komende jaren dominanter worden’
“Van België een cashloze samenleving maken, daar ligt de grote innovatie voor de toekomst”, zegt Stéphane Vandervelde, CEO van Keyware.
De afschaffing van contant geld, en een echt cashloze toekomst voor Vlaanderen: het lag vorige week nog eens op tafel, dankzij een uitzending van BEL10 op Radio 1. Ik pleit zelf al jaren voor de afschaffing van cash. Zo maak je betalen eenvoudig voor de consument en de handelaar en bovendien bind je de strijd aan met zwartwerk. In Scandinavië gebeuren al 90 procent van de betalingen met kaart, bij ons amper de helft. Het is aanlokkelijk te geloven dat we de kentering nu kunnen maken door allen met betaalapps te gaan betalen. Toch voorspel ik dat, ondanks alle nieuwe betaalapps, het de bankkaart zal zijn die de komende jaren nog dominanter zal worden.
We leven in een wonderlijke wereld, waar technologisch veel mogelijk is. In Stockholm lopen daklozen al rond met een bankkaartlezer die ze op hun smartphone kunnen aansluiten. Het daklozenkrantje betaal je er gewoon met creditcard. En internationaal hebben verschillende betaalapps de voorbije jaren de kop opgestoken. De kans is reëel dat u nu al gebruikt maakt van de betaalapp van uw eigen bank. De technologie om bankkaartgegevens te integreren op uw smartphone bestaat ook al. Waarom blijven we dan toch betalen met de klassieke kaart?
Een goede betaaltechnologie moet in de eerste plaats handig zijn. Een betaling mag niet te veel tijd innemen, het moet duidelijk zijn en veilig. De bankkaart haalt daar nog altijd de beste resultaten. Je steekt hem in, je geeft discreet een code in en de betaling is rond. Met de gsm moet je connectie maken met de kassa van de winkel, hij mag niet plat vallen en je moet er zeker van zijn dat je internetverbinding veilig is. Er kan gewoon meer mislopen bij zo’n betaling. Om maar te zwijgen over het aantal paswoorden en codes die je moet onthouden voor elke app die je installeert op je gsm.
Van België een cashloze samenleving maken, daar ligt de grote innovatie voor de toekomst
In het buitenland zien we maar één technologie die nog sneller gaat dan onze kaartbetaling: de contactloze betaling. Daarbij gebruik je nog altijd je kaart, of een virtuele versie ervan op de smartphone. Gewoon even langs de scanner — voor kleine bedragen hoef je zelfs je pincode niet meer in te geven. Bij ons zijn alle nieuwe betaalterminals al voorzien van contactloze betaaltechnologie. Maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat de technologie zal doorbreken in ons land.
Banken moeten eerst alle betaalkaarten in België wisselen met kaarten die een aangepaste chip hebben, dat alleen al kost handenvol geld. Een groot budget aan marketing en reclame zal nodig zijn om het contactloze betalen voor te stellen aan Belgen. In Frankrijk zijn ze er al meer dan 5 jaar mee bezig. Maar miljoenen brochures ten spijt is het nog altijd geen succes. Aan de kassa krijg je vragen als: heb ik nu al betaald of nog niet? Is het juiste bedrag wel van mijn rekening gegaan? Gevolg: tijdverlies aan de kassa en stress voor zowel de handelaar als de klant.
En toch blijven bedrijven inzetten op het ontwikkelen van nieuwe betaaltechnologie. Technologiebedrijven als Apple, Google of Samsung ontwikkelen betaalapps. En de komende jaren zullen ongetwijfeld ook grootwarenhuizen starten met betaalapps die gekoppeld worden aan bijvoorbeeld je klantenkaart, of waarmee je online een bestelling kan plaatsen. Op die manier lopen we binnenkort al snel met een betaalapp of vijf op onze smartphone rond.
Maar met het stijgend aantal nieuwe betaaltechnologieën, stijgt ook de cybercriminaliteit. Volgens een onderzoek van het Ponemon Institute is de internationale kostprijs voor het bestrijden van cybercriminaliteit in vijf jaar verdubbeld. En in Nederland vonden er zes keer meer risicovolle cyberaanvallen plaats bij banken of overheidsdiensten in 10 jaar tijd. Als het echt misloopt, zullen banken ons ongetwijfeld vergoeden voor de geleden schade, maar de angst blijft. En wanneer je dan een nieuwe smartphone koopt en al die halfbakken apps opnieuw moet installeren, wordt je selectief: welke app biedt echt een meerwaarde ten opzichte van de oude vertrouwde bankkaart?
Enkele technologieën zullen het wel overleven. Maar eens je in de winkel staat en er is een betaalterminal voor handen, is niets zo snel en veilig als de kaart. Toch betalen in België nog veel mensen met cash. Ze vinden dat handiger of denken dat het veiliger is. Maar wie met cash betaalt, misrekent zich makkelijk of speelt per ongeluk geld kwijt. Van België een cashloze samenleving maken, daar ligt de grote innovatie voor de toekomst.
En al die nieuwe betaalapps? Ach, alles wat cash vervangt, is al een stap in de goede richting.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier