Hoe verschilt het nieuwe briefje van 50 euro van zijn voorganger?
Vandaag verschijnt een nieuw 50 eurobiljet. Op het eerste gezicht is er niet veel verschil met het oude biljet. Zo zijn de kleuren en de afbeelding ongeveer dezelfde, maar het zal toch veel moeilijker na te maken zijn.
Het is het vierde biljet uit de reeks. In 2013 verscheen het nieuwe 5 eurobiljet, in 2014 het 10 eurobiljet en in 2015 het 20 eurobiljet. Vandaag wordt dus voor het eerst het nieuwe briefje van 50 euro uitgegeven. Dat is van de vier eurobiljetten het meest gebruikte.
“De mensen moeten onmiddellijk voelen en zien dat het een echt biljet is, daarom heeft het enkele speciale kenmerken”, zegt Marc Vanvooren, hoofdkassier bij de Nationale Bank. “Zo is er een doorkijkvenstertje op het biljet, waar je dwars doorheen kan kijken. Er is aan weerszijden van het biljet een uitgesproken reliëf en als je het briefje kantelt, dan verandert de kleurschakering.”
Voorts is er een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie zichtbaar in het watermerk. Europa is eveneens zichtbaar in een portretvenstertje boven het doorkijkvenstertje. Naast het watermerk staat een smaragdgroen cijfer dat een lichteffect geeft dat op en neer beweegt als het bankbiljet wordt gekanteld. Ook bevindt zich voor visueel gehandicapten voelbare inkt op het biljet. Op deze site kan je nagaan waar je moet op letten bij de nieuwe biljetten.
Tegen valsmunters beschermen
Het duurt twee jaar, voor een groot deel van de oude biljetten vervangen zijn
De nieuwe reeks eurobiljetten is dus zeer moeilijk na te maken. “Wij proberen altijd de valsmunters voor te zijn, want de levenduur van zo’n biljet is toch tien à vijftien jaar. Een stevige investering in het veiligheidssegment is dus echt nodig”, aldus Vanvooren.
De invoering van het nieuwe biljet verloopt progressief. Dat is een traag proces. Strategisch adviseur Yves Timmermans van de Nationale Bank duidt hoe het verloopt: “De oude biljetten blijven in omloop. Zolang ze in een goede staat verkeren, blijven ze circuleren. Het duurt dus twee jaar, voor een groot deel van de oude biljetten vervangen zijn.”
Maar geen nood: ook die oude, minder beveiligde biljetten, zijn moeilijk na te maken. Marc Vanvooren: “Het aantal valse eurobiljetten in omloop is nu al heel laag. Naar schatting zijn er per één miljoen biljetten, een veertigtal valse.”
De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi grijpt in een persbericht de vernieuwing van het biljet aan om het belang van contant geld te benadrukken. “Zelfs in dit digitale tijdperk blijft contant geld van essentieel belang voor onze economie”, aldus Draghi “Uit een enquête over het gebruik van contant geld, die is uitgevoerd in opdracht van de ECB en die binnenkort zal worden gepubliceerd, komt naar voren dat meer dan drie kwart van alle betalingen bij verkooppunten in het eurogebied met contant geld wordt afgehandeld. In termen van transactiewaarden is dat iets meer dan de helft.”