Geld op spaarboekjes rondt de kaap van 264 miljard euro
Er stond in juni 264,16 miljard euro op de spaarboekjes geparkeerd. Goed voor een nieuw record, zo blijkt uit cijfers over de gereglementeerde spaardeposito’s die de Nationale Bank heeft vrijgegeven.
Lage rentes of niet, de Belg blijft trouw aan het spaarboekje. In juni kwam er bijna een miljard euro aan spaargeld bij in vergelijking met mei, blijkt uit de cijfers. Wie zijn geld parkeert op een traditioneel spaarboekje krijgt bij het merendeel van de banken slechts 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie.
Alternatieve spaarformules
Al bieden almaar meer banken een formule aan met een hoger rendement, de zogenaamde spaarabonnementen. Onder meer BNP Paribas Fortis en KBC hebben hun pijlen gericht op de regelmatige spaarder. Ook Beobank heeft onlangs een soortgelijke formule gelanceerd. In tegenstelling tot het gewone spaarboekje, kunnen de spaarders slechts een beperkt bedrag sparen per maand of per jaar.
Wie bijvoorbeeld aan Tempo Sparen doet bij ING kan maandelijks 500 euro per maand opzijzetten. BNP Paribas Fortis en dochteronderneming Fintro reikt de klanten de mogelijkheid aan om jaarlijks 9000 euro te sparen. Klanten die een Step-up spaarrekening open bij Beobank kunnen 750 euro per maand sparen.
De meest lucratieve spaarabonnementen brengen tussen 0,75 en 1,50 procent brutorente op. DB Saving Plan van Deutsche Bank brengt momenteel het meeste geld in het laatje: 0,50 procent getrouwheidspremie en 1 procent basisrente. Op de vergelijkingssite bankshopper.be kan je de spaarabonnementen in ons land vergelijken. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier