Drinkwater duurder: moeten kotstudenten ook meer betalen?

© iStock

Sinds de invoering van een nieuw tariefstructuur moeten Vlaamse gezinnen 100 euro meer betalen voor drinkwater. “De kotstudenten zijn daar de dupe van”, zegt sp.a-Parlementslid Rob Beenders. “Klopt niet”, reageert Joke Schauvlieghe (CD&V), Vlaams minister van Omgeving.

Gezinnen moeten sinds 1 januari meer betalen voor hun drinkwater. Dat komt omdat de waterleveranciers een vastrecht van 100 euro per wooneenheid mogen aanrekenen om de kosten die ze maken te dekken. Denk daarbij aan het leveren van drinkwater op ieder moment van de dag. Dat vastrecht is een forfaitair bedrag dat losstaat van het waterverbruik. Gezinnen krijgen een korting van 20 euro per gedomicilieerde. Daarenboven hanteert de Vlaamse regering progressief tarieven die zuinig gebruik moeten stimuleren. Zo krijgen gezinnen die weinig drinkwater verbruiken een gunstiger tarief dan gezinnen die royaal omspringen met drinkwater.

“Studenten de dupe”

Sinds de invoering van dat nieuwe systeem heeft de oppossitiepartij sp.a zich altijd gekant tegen de tariefstructuur omdat “het kleine gezinnen en alleenstaanden benadeelt.” Zo kunnen kroostrijke gezinnen de korting op de vastrecht meermaals gebruiken terwijl een alleenstaande tevreden moet zijn met een korting van 20 euro. Maar volgens sp.a-parlementslid Rob Beenders dreigen ook de studenten de dupe te worden van het nieuwe systeem.

“Studenten zijn niet gedomicilieerd en krijgen daardoor dus geen korting en betalen de volle pot”, luidt de redenering van Beenders. Hij heeft het over de zoveelste tariefverhoging die studenten moeten slikken. Daarmee verwijst hij naar de hogere kosten die studenten sinds september 2015 moeten betalen als ze zich willen inschrijven aan de hogeschool of universiteit.

“Klopt niet”

In De Tijd reageert Jan Pauwels, de woordvoerder van Schauvliege op de uitspraak van Beenders. “In een kot met een gemeenschappelijke keuken en dito sanitair, geldt de kamer op zich niet als aparte wooneenheid. Als je een huis met vijf studenten hebt, dan geldt slechts één keer het vast recht. Daarnaast zijn er verbruikskosten. Een studentenwoning met een eigen keuken of kitchenette en een eigen douche is wel een wooneenheid en betaalt apart het vast recht”, zegt hij in de krant. De Vlaamse Milieumaatschappij, die onder meer de regulator voor het leidingwater is, bevestigt de stelling van de woordvoerder.

Al zijn er volgens Beenders voorbeelden waar de beheerder van het huis een waterfactuur krijgt met een fors verhoogd vast recht. Hij vraagt dat de minister in een omzendbrief duidelijk omschrijft wat een woonheid is, zodat waterleveranciers niet langer at random het vastrecht kunnen verhogen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content