Belgisch gezin betaalt honderden euro’s minder voor energie en brandstoffen

GAS De aardgasfactuur van een Belgisch gezin met één kind zal dit jaar 159 euro lager liggen dan twee jaar geleden. © © Tetra Images/Corbis

In 2015 zakte de gemiddelde factuur voor energie en brandstoffen van de Belgische gezinnen met honderden euro’s, tegenover 2014. Dat berekenden de economen van Belfius. De economen verwachten dat de gezinnen in 2016 nog een pak minder zullen betalen voor de combinatie van elektriciteit, aardgas, stookolie, benzine en/of diesel.

De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee dook enkele weken geleden onder 28 dollar per vat. Tussen de piek van 147,5 dollar in 2008 en de voorlopige bodem van begin dit jaar zit een prijsdaling van 81 procent. Niemand had dat enkele jaren geleden durven te voorspellen.

De Belgische gezinnen voelden de instorting van de olieprijs op de internationale markten, vooral als ze hun woning verwarmen met huisbrandolie. In de prijs van huisbrandolie wegen de accijnzen minder door dan in de prijzen aan de pomp. De maximumprijs voor stookolie bereikte op 9 juli 2008 een hoogtepunt van 0,954 euro per liter. Enkele weken geleden was dat nog 0,3638 euro per liter, of 62 procent onder de piek van 2008. Hoeveel gezinnen precies besparen op hun stookoliefactuur, hangt af van het moment dat ze hun tank lieten bijvullen.

Gasprijs duikt lager

Ook de gasprijs nam de voorbije jaren een duik. Het energie-equivalent van een vat olie is 6 miljoen British termal units (MMBTU), een veelgebruikte eenheid voor gas. Een BTU is de hoeveelheid energie die nodig is om een pond water met 1 graad Fahrenheit te verwarmen. Onafhankelijk analist Johan Braem zegt dat de gasprijs in de Verenigde Staten ongeveer 2 dollar per MMBTU bedraagt, tegenover 12 à 13 dollar in de zomer van 2008. Die daling is van dezelfde grootteorde als de daling van de olieprijs op de internationale markten. Het Amerikaanse gas is zijn ruwe vorm veel goedkoper dan olie, want een vat olie kost 30 dollar en het equivalent van 6 MMBTU gas kost 12 dollar.

De evolutie van de gasprijzen voor de Belgische consument is minder transparant. Er is geen maximumprijs, zoals voor stookolie. Er zijn ook grote verschillen tussen de duurste en de goedkoopste contracten op de markt.

Belgisch gezin betaalt honderden euro's minder voor energie en brandstoffen
© .

Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius, berekende dat de aardgasfactuur van een Belgisch gezin met één kind dit jaar 159 euro lager zal liggen dan twee jaar geleden. Vorig jaar betaalde het doorsnee gezin ook al 71 euro minder voor zijn aardgasverbruik dan in 2014. Hij baseerde zich voor die raming onder meer op de gemiddelde prijs van aardgas die de federale overheidsdienst Economie gebruikt voor om de Belgische inflatie te berekenen. Gielens gaat er bij zijn voorspelling voor 2016 van uit dat de prijzen voor aardgas en het verbruik op het huidige, lage niveau blijven.

Voor elektriciteit komt er in 2016 wel 180 euro op de energiefactuur bij, in vergelijking met 2014. Dat is meer dan de daling van de gasfactuur. Als stookolie, benzine en/of diesel worden meegeteld dan bespaart het gemiddelde gezin wel nog altijd honderden euro’s. Hoeveel een gezin precies uitspaart, hangt af van de manier waarop u uw woning verwarmt, of u op gas op elektriciteit kookt, en of u met een diesel- en/of een benzinewagen rijdt. Voor de gezinnen die verwarmen en koken op elektriciteit en geen auto hebben, is het bilan sowieso negatief, maar dat is een minderheid.

Lees meer over de olie- en de gasfactuur donderdag in het magazine Trends, en lees ook hoe u als belegger kan inspelen op een heropleving van de oliesector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content