Helft 50-plussers denkt niet of te laat na over zijn pensioen

© REUTERS

De helft van de Belgen ouder dan 50 jaar heeft niet nagedacht over zijn pensioen en eindeloopbaan, of doet dit te laat.

Langer werken, minder brugpensioen en andere hogere pensioenleeftijden zijn dezer dagen een actueel thema. Maar uit het onderzoek van Fediplus, een belangenvereniging voor 50-plussers die het einde van de loopbaan benaderen, blijkt dat de betrokkenen er vaak niet mee bezig zijn. De vereniging liet duizend Belgen van 50 tot 75 jaar bevragen.

Kop in het zand

Bij de werkende 50-plussers (33% van de groep en exclusief zieken en werklozen) wil een op de vier niet met het pensioen geconfronteerd worden. Twee op drie in deze groep denken er pas aan wanneer ze door de overheid, omgeving of gezondheidsproblemen op gewezen worden.

Een op drie van de actieven denkt dus wel concreet na over het eindeloopbaantraject. “Men is erg bezorgd over de afloop van de carrière, de haalbaarheid van de pensioenleeftijd en dan vooral over de financiële gevolgen van het stoppen (al dan niet vroegtijdig) met werken”, klinkt het in een persbericht. “De ondervraagden zijn immers in het ongewisse over het exacte bedrag van hun inkomen/pensioen (63%) en vrezen vooral dat het systeem onbetaalbaar zal worden (61%).”

Pensioen complexer

Het pensioen wordt steeds complexer, klinkt het, en daarom vraagt Fediplus extra ondersteuning bij de eindeloopbaan, met concrete pensioengegevens. Onder meer het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vervroegd pensioen en het tijdskrediet eindeloopbaan worden steeds minder toegankelijk.

Bovendien staan er nog meer complexere wijzigingen op til. Het deeltijds pensioen, de problematiek van zware jobs en een puntensysteem voor de pensioenberekening staan op de agenda.

Gepersonaliseerde informatie

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op 2 zich niet of te laat informeert over zijn nakende pensioen omdat hij of zij geen toegang heeft tot gepersonaliseerde informatie.

De informatiekloof en het tekort blijken zeer groot en acuut te zijn. 34 procent zegt dat de beschikbare informatie altijd slechts een benadering is, 16 procent vindt ze te weinig gepersonaliseerd, 15 procent weet helemaal niet waar de informatie kan gevonden worden en 15 procent is ervan overtuigd dat er geen enkele informatiebron voldoende informatie verschaft.

Een derde van de bevraagden is nog actief, een vijfde werkloos of ziek en de helft gepensioneerd.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content