Biljetten van 500 euro verdwijnen

© iStock

De bankbiljetten van 500 euro worden uit roulatie gehaald. Dat heeft de Europese Centrale Bank beslist. De productie van de paarse briefjes stopt eind 2018.

Tegen eind 2018 zet de ECB de uitgifte van het 500-eurobiljetten stop. Dan komen de nieuwe briefjes van 100 en 200 euro in omloop. Volgens de ECB zal het biljet altijd een wettelijk betaalmiddel blijven. Het briefje kan ook voor een onbeperkte tijd ingeruild worden bij de centrale banken.

Na het verdwijnen van het biljet van 500 euro zijn er nog zes typen bankbiljetten over die gewoon in omloop worden gebracht. Dat zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 euro. De biljetten van 500 euro die momenteel in omloop zijn, zo’n 3 procent van alle eurobiljetten, hebben een waarde van meer dan 300 miljard euro. Dat is ongeveer 28 procent van de totale uitstaande waarde van alle eurobiljetten, zo blijkt uit cijfers op de website van de ECB.

De biljetten zijn paars van kleur en er staat “moderne architectuur uit de twintigste eeuw” op. Het briefje van 160 bij 82 millimeter is het grootste eurobiljet.

De beslissing van de ECB zat er al een tijd aan te komen. De bedoeling is om het criminelen, die nu vaak afhankelijk zijn van grote sommen cash geld, moeilijker te maken.

We denken actief na over de kwestie en zullen binnenkort een beslissing nemen”, zegt ECB-bestuurslid Benoît Coeuré in februari in de Franse krant Le Parisien. “De bevoegde autoriteiten vermoeden steeds vaker dat de biljetten gebruikt worden voor illegale doeleinden. We kunnen dat argument niet meer negeren, gelet op het belang van de strijd tegen witwassen en terreurfinanciering.”

(JH/BO/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content