Ludieke ideeën die een fortuin waard zijn 1: ‘Irritante vogel leverde Vietnamees 37.000 euro per dag op’
Eén idee kan soms voldoende zijn om je leven drastisch te veranderen. Een eenvoudig spel waar de hoofdrol is weggelegd voor een irritante vogel of een sobere nomaad zette deze creatieve geesten op de kaart.
‘Flappy Bird’ van Dong Nguyen
Welgeteld één jaar geleden veroverde de Vietnamese ontwikkelaar Dong Nguyen tot zijn grootste verbazing de mobiele gamemarkt met een eenvoudig spelletje, Flappy Bird. Doel van het spel was even eenvoudig als irritant: een vogeltje door een resem obstakels leiden met behulp van tikbewegingen op je scherm.
Kort na de lancering hadden maar liefst 50 miljoen mensen het spel gedownload. Het succes van Flappy Bird leverde Nguyen 37.000 euro per dag op.
“Flappy Bird is zo’n succes omdat het heel anders is dan andere mobiele games, en een goede game is om het tegen elkaar op te nemen”, vertelde de Vietnamees.
Vandaag is de game verdwenen uit de app stores, maar dat houdt de veroveringstocht van het irritante vogeltje niet tegen. De arcade-kast-ontwikkelaar Bay Tek Games heeft Flappy Bird vereeuwigd in een arcade.
‘Card against Humanity’ van Max Temkin
In 2011 besloot Max Temkin met zeven andere vrienden kaartspellen nieuw leven in te blazen. Ze hebben het feestspel, naar eigen zeggen, op de markt gebracht voor verschrikkelijke mensen.
Gedurende het spel moeten de spelers een kaart op tafel met een gekende quote of zin aanvullen met één van de speelkaarten (waar meestal een naam of voorwerp op gedrukt staat) in hun hand.
Het doel is om een ludieke zinsconstructie uit je mouw te schudden.
Twee jaar nadat het spel zijn debuut maakte, brachten de acht creatieve geesten al 50.000 exemplaren aan de man. In 2011 zou het spel 12 miljoen dollar hebben opgeleverd. Al zijn er daar geen officiële cijfers van omdat de ontwikkelaars geen resultaten willen voorleggen. “De verkoopprijs van ‘Card against Humanity’ is 25 dollar en ik schat dat de productie en verdeling van één deck ongeveer 10 dollar kost”, vertelde een industrieel expert in een interview met Voices.
‘Minecraft’ van Mojang
Terwijl de gamewereld gedomineerd wordt door grafische pracht en special effects, bewees de Zweedse game-ontwikkelaar in 2009 dat originaliteit voldoende is om de markt op zijn grondvesten te doen daveren.
Spelfanaten wereldwijd leerden toen kennis maken met Minecraft. Een op eerste zicht simplistisch spelletje dat je je eigen rijk laat uitbouwen in een wereld bestaande uit pixels.
Na succes te boeken op de pc en Mac, vond de game zijn weg naar alle andere gameconsoles, inclusief de smartphones. Het resultaat is op zijn zachts verbluffend te noemen: in 2013 stond minecraft garant voor een winstcijfer van 176 miljoen euro.
‘Angry Birds’ van Rovio
Net zoals die andere game waarbij gevogelte in de spotlight staat, begint het succesverhaal van Angry Birds op de smartphones.
Nadat het spelletje van Rovio 100 miljoen keer over de digitale toonbank ging, besloot de Finse ontwikkelaar om op andere markten buit te maken. Twee jaar na de lancering van de game op iPhone was Angry Birds ondermeer beschikbaar op PlayStation.
In 2013 spijsden de boze vogels de kassa van Rovio met 37,3 miljoen dollar. Al zag de ontwikkelaar zijn winst halveren in vergelijking met 2012. Desalniettemin waren de opbrengsten wel gestege van 210,6 miljoen dollar naar 215,9 miljoen dollar. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier