Beleggen in technologie: van zelfrijdende wagens tot elektronische betalingen
Met onder meer de recente beursintroductie van Uber Technologies en Pinterest is het slechte jaareinde voor de technologiefondsen in 2018 alweer bijna volledig vergeten.
De technologiefondsen hadden het de laatste drie maanden van 2018 moeilijk. Ze zijn in 2019 beter uit de startblokken gekomen, waardoor ze de verliezen van vorig jaar weer konden goedmaken. De beste fondsen halen over een periode van drie jaar een gemiddeld rendement van meer dan 20 procent per jaar. De top vijf haalt over een periode van vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 21 tot 23 procent.
Bovenaan in het klassement vinden we JP Morgan – US Technology Fund, dat is gespecialiseerd in Amerikaanse bedrijven. De beheerder Greg Tuorto heeft er vertrouwen in dat de Amerikaanse groei de komende kwartalen sterk blijft. “De waarderingen van technologieaandelen blijven redelijk in vergelijking met de historische gemiddelden.” Het fonds legt de focus op subsectoren die op lange termijn zullen worden ondersteund door thema’s zoals elektrische of zelfrijdende wagens, elektronische betalingen, digitale transformatie naar de cloud of kunstmatige intelligentie.
De technologiereuzen Alphabet en Microsoft horen bij de grootste posities van het fonds, Facebook en Apple niet. Via bedrijven zoals Salesforce.com, ServiceNow en Autodesk is het fonds zwaar blootgesteld aan de cloud en aan software. Hardware weegt veel minder in het fonds dan in de indexen. “Begin 2019 waren Amerikaanse bedrijven van plan de komende kwartalen meer uit te geven aan IT”, zegt Greg Tuorto.
Cloud
Het Franklin Technology Fund is een van de weinige fondsen die bij Morningstar vijf sterren scoren. De beheerders selecteren zeventig posities met sterke groeivooruitzichten. “We hebben een voorkeur voor kleine en middelgrote bedrijven”, zegt fondsbeheerder Jonathan Curtis. Hij kiest voor bedrijven met het potentieel een sector te ontwrichten met een digitale transformatie. “Bedrijven uit alle sectoren moeten nadenken over de mogelijke verstoring van hun zakenmodel.”
Aandelen blijven drie tot vijf jaar in de portefeuille. Het gewicht van Amerikaanse aandelen is hoog, bijna 90 procent van het beheerde vermogen. Bovendien wordt ongeveer 2 procent geïnvesteerd in niet-beursgenoteerde bedrijven die de komende jaren naar de beurs zouden moeten komen.
Ook het fonds van Franklin Templeton heeft een aanzienlijk deel van zijn portefeuille in cloudbedrijven geïnvesteerd, tussen 15 en 20 procent van het beheerde vermogen. “Die markt zal de komende jaren aanzienlijk groeien”, zegt Jonathan Curtis. In het fonds zitten de belangrijkste spelers in SaaS ( software as a service), zoals ServiceNow en Salesforce.com.
Mode-effecten
Alison Porter, de beheerder van het Janus Henderson Global Technology Fund, ziet twee belangrijke kansen in de technologiesector. “De millennials zijn de eerste grote trend, met een nieuwe manier van omgaan met technologie. De tweede trend gaat over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Ook de aandacht voor duurzaamheid wordt belangrijker. Denk aan elektrische voertuigen of bedrijven die de energie-efficiëntie in datacenters verbeteren.”
“De huidige waardering van de sector lijkt ons eerlijk”, zegt Alison Porter. “Maar er is een groot verschil tussen de redelijke prijzen voor sommige large caps en de excessieve prijzen voor bedrijven die pas de komende vijf tot tien jaar winstgevend zullen zijn. We moeten mode-effecten vermijden en bedrijven rationeel naar waarde schatten.”
Jonathan Curtis van Franklin Templeton vindt de waardering van enkele grote namen uit de sector in lijn met de waardering van de S&P500. “Hoewel de groeivooruitzichten beter zijn dan voor de meeste S&P500-bedrijven.”
Alison Porter van Janus Henderson zegt dat er veel argumenten zijn voor een opsplitsing van de technologiegroepen. Mochten de bedrijven worden opgebroken, kan dat veel waarde naar boven halen voor beleggers. “Een groep als Alphabet is slechts een groot conglomeraat waarvan de som van de delen groter is dan de waarde van de groep.” Alison Porter vindt het echter onwaarschijnlijk dat zoiets zou gebeuren. “Vanuit het Amerikaanse oogpunt, de handelsoorlog met China indachtig, is er waarschijnlijk weinig animo voor.” Ook een billijkere belasting van de grote winsten van de technologiereuzen behoort tot de mogelijkheden.
Gelanceerd
De portefeuille van Robeco Global Fintech Equities bestaat uit drie grote delen, zegt fondsbeheerder Jeroen van Oerle: toonaangevende bedrijven, de uitdagers en de facilitatoren. “Eind 2018 hebben we de portefeuille beschermd door meer in te zetten op de leiders, die een stabieler profiel hebben. Daardoor waren we een van de weinige fondsen die een positieve prestatie hebben neergezet in 2018”, legt Van Oerle uit.
Het Robeco-fonds werd minder dan een half jaar geleden gelanceerd, maar brak al door bij beleggers. Het beheerde vermogen bedraagt 800 miljoen euro. De portefeuille telt zestig posities. Per jaar wordt ongeveer 30 procent van de bedrijven in de portefeuille gedraaid. “De omzet lag de afgelopen twaalf maanden hoger, omdat door de lagere waarderingen in de fintechsector meer fusies en overnames plaatsvonden.”
De fintechbedrijven in het fonds krijgen een gewicht van 1 tot 3 procent. Kleine en middelgrote ondernemingen, die voldoende liquide zijn, nemen de belangrijkste plaats in. Amerikaanse bedrijven zijn goed voor meer dan 65 procent van het beheerde vermogen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier