Danny Reweghs
‘2018 is een teleurstellend beursjaar’
De aandelenmarkten presteerden dit jaar zwak in Europa en Azië. Enkel de Amerikaanse indexen wisten het hoofd min of meer boven water te houden. We zetten de factoren op een rij die ertoe hebben geleid dat het beursjaar niet heeft gebracht wat strategen ervan hadden verwacht.
Korte gesynchroniseerde groei. Het modewoord van eind 2017 onder economen was ‘gesynchroniseerde groei’: de gezamenlijke groei van alle belangrijke economische regio’s. Begin dit jaar werd gehoopt en verwacht dat we die synchrone groei voor enige tijd konden vasthouden. Maar die samenhang zijn we in de loop van het jaar toch weer kwijtgespeeld.
2018 is een teleurstellend beursjaar.
De groei in de Europese Unie en de opkomende landen is terug beginnen te lopen en de vooruitzichten voor 2019 zijn teruggeschroefd. Enkel de Amerikaanse economie zal dit jaar sterker groeien dan vorig jaar. Met dank aan Donald Trump, die de Amerikaanse vennootschapsbelasting eind 2017 stevig heeft verlaagd.
Beleggers maken kennis met de nare kant van Trumps verkiezingsbeloften. Met de drastische belastingverlaging in de Verenigde Staten kregen de markten de positieve kant van Donald Trump te zien. Maar de Amerikaanse president had zijn kiezers ook protectionisme beloofd om de verloren gegane banen terug te halen naar de Verenigde Staten. Dat leidde tot een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
Het populisme in Europa is nog niet verslagen. In de loop van 2017 groeide de hoop dat het populisme in Europa over zijn hoogtepunt heen was, nadat Geert Wilders (PVV) in Nederland en Marine Le Pen (Front National) minder goed scoorden dan verwacht bij belangrijke verkiezingen. Maar de Italiaanse verkiezingen dit jaar brachten de ontnuchtering. De Lega en de Vijfsterrenbeweging werden zo sterk dat ze samen een meerderheid in de parlement kregen en een anti-Europese coalitie op gang konden brengen. Tot groot ongenoegen van de financiële markten, die zenuwachtig reageerden.
Cryptomunten onderuit. De gemakkelijkste voorspelling eind vorig jaar was dat de cryptomunten niet het nieuwe goud waren, maar in 2018 een pandoering zouden krijgen. Want het was overduidelijk dat dit de zoveelste zeepbel ging sinds de tulpenbollengekte in de zeventiende eeuw. En zo geschiedde. De bitcoin verloor in de eerste elf maanden van het jaar zowat 80 procent van zijn waarde: de typische instorting van een grote zeepbel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier