Cliquetsysteem klikt accijnzen op diesel hoger
Het zogenaamde cliquetsysteem brengt de bijzondere accijnzen op diesel hoger, en die op benzine lager.
Door het toepassen van het zogenaamde cliquetsysteem stijgen de bijzondere accijnzen op diesel woensdag verder, met 10,4849 euro per 1.000 liter. Dat blijkt uit een persbericht van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.
De dieselprijs daalt woensdag in principe wel, maar door de accijnsverhoging dus in mindere mate: met 0,021 euro per liter tot een maximumprijs van 1,163 euro per liter. Omgekeerd dalen de bijzondere accijnzen op benzine. Benzine kost vanaf woensdag 3 augustus maximaal 1,296 euro per liter voor het type 95 en 1,361 euro per liter voor het type 98.
De regering-Michel besliste vorig jaar om het cliquetsysteem versneld opnieuw in te voeren. Sinds 1 november 2015 worden daardoor op bepaalde momenten prijsdalingen deels afgeremd, waarbij het verschil naar de schatkist vloeit via hogere accijnzen.
Anders gesteld: via het cliquetsysteem komt een deel van de prijsdaling van de dieselprijs de klant niet ten goede, maar wel de overheid. Omgekeerd werkt het cliquetsysteem ook, want als de brandstofprijzen stijgen, dalen de accijnzen licht. Op die manier worden al te grote prijsschommelingen aan de pomp voorkomen. De regering-Michel hoopt dat de maatregel, die voor het eerst in 2003 werd toegepast, 100 miljoen euro extra inkomsten per jaar levert.
Volgens de FOD Economie wordt de cliquet nu voor de vierde en laatste keer dit jaar toegepast.
Het totale accijnstarief op diesel ligt na de cliquet van woensdag op 496,9194 euro per 1.000 liter. Per getankte liter diesel vloeit dus 0,496 euro accijnzen naar de schatkist. Op het maximumtarief dat de pomphouders mogen aanrekenen (1,163 euro/liter) is dat ruim 42 procent.
Daarnaast geldt ook nog een btw-tarief van 21 procent, wat betekent dat meer dan de helft van een tankbeurt naar de staat terugvloeit. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier