‘In Wallonië zijn we niet ambitieus genoeg’
Dat zegt Vincent Reuter, gedelegeerd bestuurder van Union Wallonne des Entreprises, in Z-Talk Goossens. Er wordt met hem een evaluatie opgemaakt van de plannen Marshall die Wallonië naar een re-industrialisering moeten voeren. Maar de weg is nog lang.
De regio realiseert een BBP per hoofd dat nog fors onder het Europese gemiddelde ligt, ook de werkgelegenheidsgraad hinkt achterop en de werkloosheid blijft flink boven 11 procent. Nochtans hebben de vorige twee Waalse regeringen, en ook de huidige regering, het Marshall-plan consistent uitgevoerd.
Intussen kan teruggeblikt worden op 10 jaar beleid. Het resultaat – uiteraard mee gekleurd door de recessie na de financiële crisis – blijft eerder zwak. In de competentiepolen, waar KMO’s subsidies kunnen ontvangen als ze samenwerken met grote bedrijven of kenniscentra, werden intussen wel 10.000 nieuwe banen gecreëerd. Maar Wallonië zou er jaarlijks 30.000 moeten bijmaken om qua tewerkstellingsgraad op het niveau van Vlaanderen te komen.
Er komen ook te weinig nieuwe ondernemingen bij. Dat komt vooral omdat jonge bedrijven meer kans hebben om failliet te gaan dan in Vlaanderen. Wat precies de reden hiervoor is, blijft onbekend voor Vincent Reuter. Hij vreest ook dat er in de regio een gebrek is aan ambitie. “We geloven niet in onze sterktes, we investeren niet genoeg. Maar ook de overheid moet investeren, vooral in onderwijs. Want Wallonië ziet onvoldoende hoe belangrijk het is om de beste te zijn, of onder de beste te zijn.” Reuter hoopt dat er tegen het einde van de legislatuur een nieuw secundair onderwijs op poten staat. Want alleen zo zal er talent genoeg zijn om de economie te doen groeien.
Bekijk hier de volledig aflevering.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier