‘We zijn niet goed bezig met onze kinderen in België’
Dat zegt Frank Vandenbroucke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, in Z-Talk Goossens. Hij gaat in discussie met Marc De Vos, die net het boek “Ongelijk maar fair” schreef.
De Vos is niet zo opgezet met het ongelijkheidsdiscours dat vandaag wordt gevoerd. In zijn boek probeert hij naar diepere oorzaken te zoeken van ongelijkheid. Ongelijkheid kan ook goed zijn, want ze stuwt de economische vooruitgang, is zijn overtuiging. Zo is Mark Zuckerberg van Facebook intussen een van de rijkste mensen ter wereld, en heeft hij die rijkdom verdiend door waarde te creëren. Hoewel er ook slechte ongelijkheid is. Zo vindt De Vos een Russische oliemiljardair verwerpelijk aangezien hij dankzij de politieke connecties zoveel geld heeft kunnen vergaren. Ook de banken hebben zich pervers gedragen, zegt hij.
Over de mogelijkheden van herverdeling om kansarmoede uit te schakelen klinkt hij kritisch. “Het is door tien procent meer belastingen te heffen, dat je de kansarmoede gaat verminderen.” Daar is Frank Vandenbroucke het helemaal niet mee eens. “In samenlevingen waar inkomensverschillen heel groot zijn, zijn ouders in staat om aparte onderwijssystemen uit te bouwen. En hun kinderen te behoeden van veel onheil. Dat voedt de ongelijkheid.” Hij geeft toe dat, hoewel België een relatief goed herverdelend land is, de kans op kinderarmoede zeer groot is. ” Wij doen het hier niet zo goed met kinderen. Een belangrijk feit is dat deze kinderen vaak opgroeien in gezinnen waar slechts een ouder, of geen van de ouders aan het werk is. In Wallonië en Brussel zie je dat het scherpst. Het probleem is dat er weinig kansen zijn voor laaggeschoolde mensen. Anderzijds kunnen we kansarme mensen ook minder gaan belasten, ” voegt Vandenbroucke er aan toe.
Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier