‘Zaden-multinationals mee schuldig aan afkeer voor GGO’s’
Ook de multinationals die GGO-landbouwzaad op de markt brengen zijn verantwoordelijk voor de grote weerstand die er wereldwijd bestaat tegen genetisch gewijzigde organismen, de GGO’s. Dat vertelt Wim Grunewald van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Z-Talk Goossens.
Samen met Jo Bury, een van de oprichters van het VIB probeert hij een aantal misvattingen over GGO’s de wereld uit te helpen, in het boek ‘De GGO-revolutie’.
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie doet onderzoek naar GGO’s, en is het grootste onderzoekscentrum in zijn soort in Europa. Dat er heel wat weerstand leeft tegen GGO’s heeft het VIB aan den lijve mogen ondervinden toen het GGO-aardappelveld in Wetteren werd vernietigd.
Dat de grote zadenfabrikanten, zoals Monsanto, Dupont, Bayer of BASF, mee voor de negatieve beeldvorming inzake GGO’s hebben gezorgd staat buiten kijf, volgens Grunewald. Nochtans zijn deze bedrijven vaak een partner in het onderzoek dat VIB voert. Samen hebben een handvol multinationals minstens 75 procent van de wereldwijde markt van GGO’s in handen. Dat er monoculturen in maïs zijn gekomen in grote delen van Zuid-Amerika, dat er super-onkruid is ontstaan na de komst van GGO’s is een vaststelling die al vele tegenstanders belangrijke argumenten in handen heeft gegeven om genetisch gewijzigde gewassen met de grond gelijk te maken.
Het super-onkruid is beginnen woekeren nadat boeren jaar na jaar dezelfde gewassen op hun landbouwgrond hebben verbouwd en ook telkens dezelfde onkruidverdelger hebben gebruikt. Nadat het enkele jaren goed ging, liep het vervolgens helemaal mis. Plots moesten boeren veel meer onkruidverdelger gaan gebruiken. Terwijl het met hun GGO-zaden net de bedoeling was minder van die schadelijke middelen te gebruiken.
Wim Grunewald: “Multinationals dragen hier een verantwoordelijkheid. Ze hadden dit beter moeten monitoren en toen ze vaststelden dat het misging hadden ze dit moeten ombuigen. Jammer, omdat de beeldvorming helemaal onderuit is gehaald. In Canada is men daar wel doordacht mee omgegaan. En daar zie je geen verhoogde opkomst van resistente onkruiden.”
Grunewald en Bury zijn overtuigd van de enorme toepassingsmogelijkheden van GGO’s, maar ze verhelen niet dat ze niet alle maatschappelijke problemen zullen oplossen, zoals vroeger vaak werd beweerd. Zo zullen ze de honger niet uit de wereld helpen. Wel kunnen GGO’s volgens hen het milieu heel wat pesticides besparen, een oplossing bieden voor klimaatproblemen, voeding voortbrengen met een hogere gezondheidswaarde….
“Als men de technologie hier in Europa blijft tegenhouden, dan vrees ik dat er hier in de toekomst geen landbouw meer zal zijn, ” meent Jo Bury. “Want Europa zal dan niet meer in staat zijn om te concurreren met de werelddelen waar het wel kan.” (VG)
Het gesprek met Jo Bury en Wim Grunewald in Z-Talk Goossens ziet u vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of hieronder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier