WTO: Uitblijven van handelsakkoord tussen VK en EU na brexit ‘zou niet het einde van de wereld zijn’

Directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Roberto Azevedo tijdens de APEC-top in het Vietnamese Hanoi, 20 mei 2017. © REUTERS

Moest er op het moment van de Brexit nog geen handelsakkoord zijn tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zou dat voor de Britten ‘niet het einde van de wereld zijn.’ Dat heeft de directeur van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), Roberto Azevedo, zondag gezegd. Het uitblijven van een akkoord zou wel leiden tot ‘kosten en vertragingen’ voor het land.

Zonder akkoord met de EU komt het Verenigd Koninkrijk onder de regels van de WTO te staan, wat zou leiden tot beperkingen rond douane en tarieven. ‘Ongeveer de helft van de handel van Groot-Brittannië valt al onder de regels van de WTO. Het gaat om de handel met de Verenigde Staten, China en andere grote opkomende landen waarmee de EU geen commerciële akkoorden heeft’, aldus Azevedo aan de krant The Sunday Telegraph.

‘Indien de handel van het Verenigd Koninkrijk met de EU geregeld wordt volgens de regels van de WTO, is dat dus niet het einde van de wereld’, stelt de directeur, die toevoegt dat hij wel voorstander is van het tijdig afsluiten van een akkoord.

Het Verenigd Koninkrijk wil op 29 maart 2019 uit de Europese Unie stappen, maar hoopt wel een vrijhandelsakkoord met Brussel af te sluiten. De EU weigert echter onderhandelingen over dergelijk akkoord op te starten vooraleer er een voorakkoord is rond kwesties als de factuur van de scheiding en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

De Britse minister van Internationale Handel Liam Fox verklaarde zondag trouwens nog aan Sky News dat er eerst nood is aan een handelsakkoord vooraleer gepraat kan worden over de Ierse grenzen. ‘We kunnen niet tot een finaal antwoord komen over de Ierse kwestie wanneer we een idee hebben van de uiteindelijke situatie’, zo verwijzend naar de Britse situatie na het vertrek uit de douane-unie en de interne markt.

‘Indien jullie niet over een functioneel vrijhandelsakkoord met de EU beschikken, zouden jullie mogelijk vertragingen oplopen of met extra kosten opgezadeld worden, maar het is niet dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU volledig zou stoppen’, zegt hij nog. ‘Er zou een impact zijn, maar ik vermoed dat die volledig beheersbaar zou zijn.’

Partner Content