Uit een enquête van Unizo zou blijken dat een derde van de bedrijven de voorbije vijf jaar meermaals geconfronteerd zou zijn met problematisch alcoholgebruik van werknemers. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.

'De cijfers zijn al beter dan in het verleden maar liggen nog steeds hoog. Vooral als je ziet dat het nog vaak gebeurt in gevaarlijke sectoren zoals de bouw, industrie en het transport', stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Alcoholtest aan de deur

Hij erkent dat er meer aan preventie moet gedaan worden, maar hij houdt tegelijk een pleidooi voor meer mogelijkheden om dronken personeel te ontslaan. 'Nu kan dat niet op staande voet als er geen zware beroepsfout gemaakt werd door de werknemer', zegt Van Eetvelt. Daarom willen ze een puntensysteem invoeren, zoals bij het rijbewijs met punten. 'Loop je drie keer tegen de lamp, dan is dat wél reden tot dwingend ontslag.'

Een ander voorstel van Unizo is om de werknemers 's ochtends een alcoholtest te laten afleggen. (Belga/JH)

Uit een enquête van Unizo zou blijken dat een derde van de bedrijven de voorbije vijf jaar meermaals geconfronteerd zou zijn met problematisch alcoholgebruik van werknemers. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.'De cijfers zijn al beter dan in het verleden maar liggen nog steeds hoog. Vooral als je ziet dat het nog vaak gebeurt in gevaarlijke sectoren zoals de bouw, industrie en het transport', stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.Hij erkent dat er meer aan preventie moet gedaan worden, maar hij houdt tegelijk een pleidooi voor meer mogelijkheden om dronken personeel te ontslaan. 'Nu kan dat niet op staande voet als er geen zware beroepsfout gemaakt werd door de werknemer', zegt Van Eetvelt. Daarom willen ze een puntensysteem invoeren, zoals bij het rijbewijs met punten. 'Loop je drie keer tegen de lamp, dan is dat wél reden tot dwingend ontslag.'Een ander voorstel van Unizo is om de werknemers 's ochtends een alcoholtest te laten afleggen. (Belga/JH)