Tien procent van de jongeren werkt vandaag onder zijn niveau. Dat ligt niet aan die jongeren zelf, maar aan de bedrijven, die hen geen jobs geven op hun opleidingsniveau. Jongeren studeren vandaag langer om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergoten, maar bedrijven nemen ze niet aan omwille van gebrek aan ervaring. Het eigenaardige is: vanaf zo'n jongere 2 of 3 jaar gewerkt heeft, wordt hij plots zéér gegeerd op de arbeidsmarkt.

Gedreven werkpaarden

Natuurlijk, als je als bedrijf wil groeien, heb je talent nodig. Vooral in de consultancy is de war of talent moordend. We zijn op zoek naar high potentials, gedreven werkpaarden die ondanks hun jonge leeftijd al ervaring hebben en maturiteit aan de dag leggen. Het idee is bij veel bedrijven dat ze alleen maar mensen willen aannemen die vanaf dag 1 het volledige rendement leveren.

Maar in wezen komt het erop neer dat je als bedrijf aan de zijkant gaat staan en wacht tot andere bedrijven de starters hebben opgeleid, om ze daarna weg te kopen - of dat te proberen. Dat is de strategie die VDAB-topman Fons Leroy zo mooi omschrijft als 'vechten om de laatste sprietjes gras': 'We zien op de Vlaamse arbeidsmarkt al lang met z'n allen met de vergrijzing en de toenemende kwalitatieve mismatches een droogte aankomen. Desondanks blijven we zoals springbokken tegen mekaar vechten voor de laatste sprietjes gras: de witte raven.'

Er is ook een andere weg: je kan starters ook gewoon in dienst nemen en ze zelf opleiden.

Loont economisch

De voordelen zijn legio; een jonge werknemer zal altijd onthouden wie hem die eerste kans gegeven heeft. Dat 'eerste-job effect' zorgt ervoor dat ze later in hun carrière ambassadeurs blijven van jouw bedrijf. Ze raden je aan bij andere talenten, en een positieve 'word-of-mouth' is meer waard dan een dure advertentie in de krant.

Zeker even belangrijk is dat die investering in jonge onervaren talenten zichzelf terug betaalt.

Een jongere niet aannemen omdat hij een gebrek aan ervaring heeft, creëert een inefficiëntie op de markt: het zorgt ervoor dat talent onderbenut wordt.

Door dat talent op te leiden en dus te benutten, zet je het efficiënter in - en dat loont ook economisch. Voor de Franse econoom Jean-Baptiste Say was het de definitie van ondernemerschap: "de ondernemer brengt economische bronnen van een gebied van lage productiviteit naar een gebied van hogere productiviteit".

In ons bedrijf volgen we die strategie al jarenlang. Ook vorige maand begonnen bij TriFinance 38 pas afgestudeerden. Dat is een verhoging van 10% in arbeidsplaatsen. Gemiddeld nemen we zo 25 à 30 starters per jaar aan. Ten aanzien van begin dit jaar zijn we bijvoorbeeld gegroeid met 19,3% tot 419 werknemers. Dit is een netto-groei.

(Hubert Vanhoe is de nieuwe ceo van Trifinance.)

Tien procent van de jongeren werkt vandaag onder zijn niveau. Dat ligt niet aan die jongeren zelf, maar aan de bedrijven, die hen geen jobs geven op hun opleidingsniveau. Jongeren studeren vandaag langer om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergoten, maar bedrijven nemen ze niet aan omwille van gebrek aan ervaring. Het eigenaardige is: vanaf zo'n jongere 2 of 3 jaar gewerkt heeft, wordt hij plots zéér gegeerd op de arbeidsmarkt. Natuurlijk, als je als bedrijf wil groeien, heb je talent nodig. Vooral in de consultancy is de war of talent moordend. We zijn op zoek naar high potentials, gedreven werkpaarden die ondanks hun jonge leeftijd al ervaring hebben en maturiteit aan de dag leggen. Het idee is bij veel bedrijven dat ze alleen maar mensen willen aannemen die vanaf dag 1 het volledige rendement leveren. Maar in wezen komt het erop neer dat je als bedrijf aan de zijkant gaat staan en wacht tot andere bedrijven de starters hebben opgeleid, om ze daarna weg te kopen - of dat te proberen. Dat is de strategie die VDAB-topman Fons Leroy zo mooi omschrijft als 'vechten om de laatste sprietjes gras': 'We zien op de Vlaamse arbeidsmarkt al lang met z'n allen met de vergrijzing en de toenemende kwalitatieve mismatches een droogte aankomen. Desondanks blijven we zoals springbokken tegen mekaar vechten voor de laatste sprietjes gras: de witte raven.' Er is ook een andere weg: je kan starters ook gewoon in dienst nemen en ze zelf opleiden. De voordelen zijn legio; een jonge werknemer zal altijd onthouden wie hem die eerste kans gegeven heeft. Dat 'eerste-job effect' zorgt ervoor dat ze later in hun carrière ambassadeurs blijven van jouw bedrijf. Ze raden je aan bij andere talenten, en een positieve 'word-of-mouth' is meer waard dan een dure advertentie in de krant.Zeker even belangrijk is dat die investering in jonge onervaren talenten zichzelf terug betaalt. Een jongere niet aannemen omdat hij een gebrek aan ervaring heeft, creëert een inefficiëntie op de markt: het zorgt ervoor dat talent onderbenut wordt. Door dat talent op te leiden en dus te benutten, zet je het efficiënter in - en dat loont ook economisch. Voor de Franse econoom Jean-Baptiste Say was het de definitie van ondernemerschap: "de ondernemer brengt economische bronnen van een gebied van lage productiviteit naar een gebied van hogere productiviteit". In ons bedrijf volgen we die strategie al jarenlang. Ook vorige maand begonnen bij TriFinance 38 pas afgestudeerden. Dat is een verhoging van 10% in arbeidsplaatsen. Gemiddeld nemen we zo 25 à 30 starters per jaar aan. Ten aanzien van begin dit jaar zijn we bijvoorbeeld gegroeid met 19,3% tot 419 werknemers. Dit is een netto-groei. (Hubert Vanhoe is de nieuwe ceo van Trifinance.)