Veritas, Genae Associates en Mako snelste groeiers in Antwerpen

In het Fotomuseum van Antwerpen kwamen de Antwerpse groeibedrijven bijeen voor de laatste provinciale uitreiking van het jaar. Volgende week krijgen we in Tour & Taxis te horen wie de winnaars zijn van de nationale Gazellen.

Bij de grote bedrijven werd Veritas bekroond voor zijn indrukwekkende groeiparcours van de afgelopen jaren. Sinds 2002 investeerde de naai- en modeketen jaarlijks drie à vier miljoen euro in de uitbreiding en herinrichting van de locaties: het aantal winkels verdubbelde tot 124. In januari koos de keten, wiens cliënteel voor meer dan 95 procent uit vrouwen bestaat, met Ine Verhaert ook voor een vrouwelijke CEO. De vorige CEO Marc Peeters, een lid van één van de zeven aandeelhoudersfamilies, is nu voorzitter van de Raad van Bestuur.

Genae Associates is de winnaar bij de middelgrote bedrijven. Deze Contract Research Organisation (CRO) van Bart Segers en zijn echtgenote Aly Talen begeleidt klinische studies voor onderzoeksafdelingen van grote farmaceutische bedrijven of universiteiten. Het wil op het vlak van studies voor medische instrumenten de eerste CRO worden met een globale actieradius.

Bij de kleine ondernemingen is de winnaar rekkenbouwer Mako van Jean-Claude Depuydt en Jean Lega. Mako, met showroom in de Antwerpse Kielwijk, is het Vlaamse deel van Cornix, dat metalen rekken op maat bouwt voor industrie, groothandel of archieven. Dankzij twee overnames en een gezond financieel beleid slaagde het bedrijf erin te groeien in een sector in moeilijkheden.

De trofee voor de Starter van het Jaar tenslotte, gaat naar Online Heroes, dat de online-aanwezigheid van modemerken Sarah Pacini, Terre Bleue en Xandres verzorgt. De drie eigenaars van Online Heroes, Robert Sangers, Sam De Smet en Nicolas Mottet waren de online medewerkers van modegoeroe Dirk Bikkemberghs, tot die in 2010 zijn zaak verkocht aan het Italiaanse Zeis Excelsa.

Naast de tweede grootste stad, is Antwerpen ook dé logistieke draaischijf van ons land. Niet verwonderlijk dus dat de transport- en logistieke bedrijven het best vertegenwoordigd zijn onder de Antwerpse Gazellen. Met 40 bedrijven of 20 procent doet deze sector het nog iets beter dan vorig jaar (36 bedrijven), en beter dan in elke andere provincie. Andere sectoren die dit jaar een inhaalbeweging maken, zijn IT (+6) en farma (+3), die ook in de andere provincies vooruitgang boekten.

Iets meer dan 60 procent van de Antwerpse groeibedrijven wordt gecontroleerd door Belgen. Dat is meer dan in Brussel of Vlaams-Brabant, maar minder dan in de andere Vlaamse provincies. De grootste buitenlandse aanwezigheid in Antwerpen komt van onze Noorderburen, gevolgd door de VS.

Tussen 2008 en 2012 zagen de 200 Antwerpse gazellen hun omzet toenemen met 6,2 miljard euro, net evenveel als de gazellen van vorig jaar. Goudhandelaar Tony Goetz kende de grootste groei met 680 miljoen euro, niet slecht voor een kmo met 33 werknemers, maar grotendeels te danken aan de evolutie van de goudprijs in deze periode. BP Aromatics en Q8 vervolledigen dit podium met een toename van respectievelijk 585 en 402 miljoen euro.

Partner Content