"De Griekse regering kan niet instemmen met onredelijke voorstellen, die maatregelen vragen die verwoestend zijn voor gepensioneerden en gezinnen. Ik wil geloven dat dit een slechte onderhandelingstruc was en teruggetrokken zal worden", haalde Tsipras uit naar de maatregelen die de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds van Athene eisen. Het gaat onder meer om btw-verhogingen, besparingen in de pensioenen en hervormingen op de arbeidsmarkt.

De Griekse regering voert al maanden moeizame onderhandelingen met de kredietverleners over de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma. Ook het overleg op het hoogste politieke niveau heeft de voorbije week niet tot een doorbraak geleid.

Toch gelooft Tsipras dat een akkoord "dichterbij dan ooit" is. De Griekse voorstellen tonen "onze eerlijke wil" om de crisis te beëindigen, aldus Tsipras, die nogmaals beklemtoonde dat een akkoord ook een oplossing voor de Griekse schuldenberg moet omvatten.

Intussen nadert Griekenland de financiële afgrond. Normaal moest de regering vrijdag 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF, maar de regering bedong dat de betalingen aan de organisatie pas tegen het einde van de maand moeten gebeuren. Tsipras vroeg de oppositie om de regering te steunen in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen.

Het is uitkijken hoe de politieke fracties in het parlement zullen reageren. Uit een opiniepeiling in de krant Parapolitika blijkt vrijdag alvast dat bijna de helft van de Grieken vindt dat de regering het voorstel van de kredietverleners moet accepteren. Vijfendertig procent vindt dat Athene de voorstellen niet mag aanvaarden. (Belga/JH)

"De Griekse regering kan niet instemmen met onredelijke voorstellen, die maatregelen vragen die verwoestend zijn voor gepensioneerden en gezinnen. Ik wil geloven dat dit een slechte onderhandelingstruc was en teruggetrokken zal worden", haalde Tsipras uit naar de maatregelen die de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds van Athene eisen. Het gaat onder meer om btw-verhogingen, besparingen in de pensioenen en hervormingen op de arbeidsmarkt. De Griekse regering voert al maanden moeizame onderhandelingen met de kredietverleners over de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma. Ook het overleg op het hoogste politieke niveau heeft de voorbije week niet tot een doorbraak geleid. Toch gelooft Tsipras dat een akkoord "dichterbij dan ooit" is. De Griekse voorstellen tonen "onze eerlijke wil" om de crisis te beëindigen, aldus Tsipras, die nogmaals beklemtoonde dat een akkoord ook een oplossing voor de Griekse schuldenberg moet omvatten. Intussen nadert Griekenland de financiële afgrond. Normaal moest de regering vrijdag 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF, maar de regering bedong dat de betalingen aan de organisatie pas tegen het einde van de maand moeten gebeuren. Tsipras vroeg de oppositie om de regering te steunen in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen. Het is uitkijken hoe de politieke fracties in het parlement zullen reageren. Uit een opiniepeiling in de krant Parapolitika blijkt vrijdag alvast dat bijna de helft van de Grieken vindt dat de regering het voorstel van de kredietverleners moet accepteren. Vijfendertig procent vindt dat Athene de voorstellen niet mag aanvaarden. (Belga/JH)