Bernanke wilde met die boutade duidelijk maken dat uitzonderlijke omstandigheden onvermijdelijk resulteren in uitzonderlijke ingrepen. De man voegde de daad bij het woord en tussen september 2008 en maart 2009 redde hij de wereld van een herhaling van de Grote Depressie door op een nooit eerder geziene manier de balans van zijn instelling in de strijd te gooien tegen de totale financiële meltdown.

Vanuit Europa klonk binnenskamer en zelfs ook openlijk veel kritiek op de aanpak van Bernanke: te wild, te ingrijpend, te verstorend, te potentieel inflatoir etc.

Wat blijkt nu? Jean Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), kruipt ondubbelzinning de richting van het Bernanke-beleid uit.

Net zoals Bernanke nu al maanden tracht te doen, geeft Trichet nu aan dat hij niet zal aarzelen om het beleid van de ECB te richten op het drukken van de lange termijn rentevoeten voor de noodlijdende landen binnen de eurozone.

Het valt nog af te wachten in welke volumes de ECB marktaankopen gaat doen om de lange rentes te drukken. Dit beleid is echter een doorslag van wat Bernanke nu al méér dan één jaar aan het doen is. Zat de gewezen Princeton-prof dan toch van in den beginne correct met zijn inschatting?

Johan Van Overtveldt

Bernanke wilde met die boutade duidelijk maken dat uitzonderlijke omstandigheden onvermijdelijk resulteren in uitzonderlijke ingrepen. De man voegde de daad bij het woord en tussen september 2008 en maart 2009 redde hij de wereld van een herhaling van de Grote Depressie door op een nooit eerder geziene manier de balans van zijn instelling in de strijd te gooien tegen de totale financiële meltdown. Vanuit Europa klonk binnenskamer en zelfs ook openlijk veel kritiek op de aanpak van Bernanke: te wild, te ingrijpend, te verstorend, te potentieel inflatoir etc. Wat blijkt nu? Jean Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), kruipt ondubbelzinning de richting van het Bernanke-beleid uit. Net zoals Bernanke nu al maanden tracht te doen, geeft Trichet nu aan dat hij niet zal aarzelen om het beleid van de ECB te richten op het drukken van de lange termijn rentevoeten voor de noodlijdende landen binnen de eurozone. Het valt nog af te wachten in welke volumes de ECB marktaankopen gaat doen om de lange rentes te drukken. Dit beleid is echter een doorslag van wat Bernanke nu al méér dan één jaar aan het doen is. Zat de gewezen Princeton-prof dan toch van in den beginne correct met zijn inschatting? Johan Van Overtveldt