Digitale transformatie kan heel wat taken automatiseren, vereenvoudigen en daardoor versnellen. In het kader van internationale handelstransacties, waar het vertrouwen tussen verkoper en klant cruciaal is, wordt veel verwacht van blockchain-technologie. Lode Vermeersch, Group CIO van Credendo: "Blockchain kan zeker toegevoegde waarde bieden in het creëren van vertrouwen en het garanderen van de oorsprong van gegevens die nadien ook niet meer gewijzigd kunnen worden."

Weg met papieren documentair krediet?

Lode Vermeersch

De CIO verwijst naar het documentair krediet: "Vroeger had je een papieren procedure via de banken die garanties bood aan de verkoper dat hij betaling zou verkrijgen voor zijn product of dienst, en aan de koper dat hij de goederen effectief zou ontvangen bij betaling. Intussen is dat proces al voor een stuk gedigitaliseerd via e-mail. Met blockchain kan het nog veel makkelijker en efficiënter worden."

KBC is één van de banken die op dat vlak een voortrekkersrol spelen, via het we.trade-platform dat nu internationaal wordt uitgerold. "Maar er zijn veel toepassingen op de markt en het is afwachten welke de bedrijven effectief zullen willen gebruiken. Eigenlijk zouden we tot een standaardisatie van tradecredit-documentatie moeten komen, naar analogie van wat SWIFT heeft gedaan voor de internationale informatie-uitwisseling tussen de banken", meent Vermeersch.

Innovatieve proefprojecten ontwikkelen in een ecosysteem

Dirk Terweduwe

Digitale disruptie kan ook voor Credendo zelf een belangrijke impact hebben. Group CEO Dirk Terweduwe: "Er kan een blockchain-toepassing komen die de behoefte aan kredietverzekering vermindert. Daarnaast is er het succes van online marktplaatsen voor B2B-toepassingen, die ook data verzamelen. Dat zien we niet als een bedreiging, maar als een opportuniteit, want we willen zelf met vernieuwende oplossingen komen, zeker ook voor kmo's."

Een interne denktank buigt zich over de technologische evoluties en nieuwe initiatieven. "We kijken naar digitale platformen, blockchain, data analytics en artificiële intelligentie. Maar 3D-printing en quantum computing zitten ook in de scope. Ze kunnen de wereld waarin wij actief zijn helemaal veranderen. Het is zaak om op het juiste moment met een gepast antwoord te komen", aldus Dirk Terweduwe.

Credendo wil een reeks proefprojecten opzetten in samenwerking met een ecosysteem van partners. "We slaan daarom de brug naar andere bedrijven en organisaties om samen te experimenteren en het potentieel van nieuwe technologieën te leren kennen. Voor de kredietverzekeringsmarkt is het steeds een zoektocht om flexibele, makkelijke tools te ontwikkelen. Maar we hebben de ambitie om daar onze rol in te spelen. Vertrouwen garanderen voor export is nu eenmaal onze corebusiness."

Het thema digitalisering staat ook hoog op de agenda van het Credendo Trade Forum, dat op 15 november plaatsvindt in Brussel. Voor meer info: www.credendoforum2018.be.

Digitale transformatie kan heel wat taken automatiseren, vereenvoudigen en daardoor versnellen. In het kader van internationale handelstransacties, waar het vertrouwen tussen verkoper en klant cruciaal is, wordt veel verwacht van blockchain-technologie. Lode Vermeersch, Group CIO van Credendo: "Blockchain kan zeker toegevoegde waarde bieden in het creëren van vertrouwen en het garanderen van de oorsprong van gegevens die nadien ook niet meer gewijzigd kunnen worden."Weg met papieren documentair krediet?De CIO verwijst naar het documentair krediet: "Vroeger had je een papieren procedure via de banken die garanties bood aan de verkoper dat hij betaling zou verkrijgen voor zijn product of dienst, en aan de koper dat hij de goederen effectief zou ontvangen bij betaling. Intussen is dat proces al voor een stuk gedigitaliseerd via e-mail. Met blockchain kan het nog veel makkelijker en efficiënter worden."KBC is één van de banken die op dat vlak een voortrekkersrol spelen, via het we.trade-platform dat nu internationaal wordt uitgerold. "Maar er zijn veel toepassingen op de markt en het is afwachten welke de bedrijven effectief zullen willen gebruiken. Eigenlijk zouden we tot een standaardisatie van tradecredit-documentatie moeten komen, naar analogie van wat SWIFT heeft gedaan voor de internationale informatie-uitwisseling tussen de banken", meent Vermeersch.Innovatieve proefprojecten ontwikkelen in een ecosysteemDigitale disruptie kan ook voor Credendo zelf een belangrijke impact hebben. Group CEO Dirk Terweduwe: "Er kan een blockchain-toepassing komen die de behoefte aan kredietverzekering vermindert. Daarnaast is er het succes van online marktplaatsen voor B2B-toepassingen, die ook data verzamelen. Dat zien we niet als een bedreiging, maar als een opportuniteit, want we willen zelf met vernieuwende oplossingen komen, zeker ook voor kmo's."Een interne denktank buigt zich over de technologische evoluties en nieuwe initiatieven. "We kijken naar digitale platformen, blockchain, data analytics en artificiële intelligentie. Maar 3D-printing en quantum computing zitten ook in de scope. Ze kunnen de wereld waarin wij actief zijn helemaal veranderen. Het is zaak om op het juiste moment met een gepast antwoord te komen", aldus Dirk Terweduwe.Credendo wil een reeks proefprojecten opzetten in samenwerking met een ecosysteem van partners. "We slaan daarom de brug naar andere bedrijven en organisaties om samen te experimenteren en het potentieel van nieuwe technologieën te leren kennen. Voor de kredietverzekeringsmarkt is het steeds een zoektocht om flexibele, makkelijke tools te ontwikkelen. Maar we hebben de ambitie om daar onze rol in te spelen. Vertrouwen garanderen voor export is nu eenmaal onze corebusiness."