Credendo, de partner van Belgische ondernemingen in het buitenland, is gespecialiseerd in de beoordeling van economische risico's. Volgens Pascaline della Faille, Country and Sector Risk Manager bij Credendo, staat 2022 in het teken van vier grote uitdagingen: economische vertraging, schuldenlast, inflatie en geopolitieke spanningen.

China en de schuldenlast

Vooral dankzij de herstelplannen is de wereldwijde economische heropleving aan een flinke opmars bezig. Toch heerst er nog heel wat ongelijkheid. "Nieuwe pandemiegolven kunnen alsnog een domper zetten op de economische activiteit in heel wat landen. Ook de economische vertraging in China moeten we op de voet volgen. Deze evolutie heeft immers gevolgen voor de commerciële partners van het land en voor de grondstofprijzen."

Daarbij komt dat de pandemie en de herstelplannen voor een explosie van de staatsschulden en de schuldenlast van bepaalde privébedrijven hebben gezorgd, met alle risico's op financiële spanningen van dien, aldus Pascaline della Faille. "En vooral de groeilanden zijn hier bijzonder gevoelig voor. Tot op heden genoten zij internationale steun dankzij het initiatief voor schuldopschorting voor de armste landen. Maar deze maatregelen zijn slechts tijdelijk. In de privésector is het vooral de forse toename van de schuldenlast in bepaalde dienstensectoren die ons zorgen baart. Sommige dienstverleners kregen het bijzonder zwaar te verduren tijdens de coronacrisis."

Inflatie en geopolitiek

Volgens de Credendo-deskundige schuilt het derde gevaar in de inflatie. "Prijzen die de pan uit rijzen, brengen een veelvoud aan risico's met zich mee. Er is in de eerste plaats de reactie van de Amerikaanse centrale bank die een hardere monetaire koers vaart. Kwetsbare landen dreigen daardoor moeilijker toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. Daarnaast ondervinden veel ondernemingen moeilijkheden om hun prijzen te verhogen en zijn ze dus rechtstreeks de dupe van de hogere kosten. En tot slot weten we dat hogere kosten voor levensonderhoud van oudsher een belangrijke trigger zijn voor sociale onrust."

"Het vierde risico dat we nauwlettend moeten opvolgen in 2022 is het geopolitieke klimaat. Zo blijven de intenties van Rusland, maar ook de spanningen tussen China en de VS ons beroeren."

Credendo, de partner van Belgische ondernemingen in het buitenland, is gespecialiseerd in de beoordeling van economische risico's. Volgens Pascaline della Faille, Country and Sector Risk Manager bij Credendo, staat 2022 in het teken van vier grote uitdagingen: economische vertraging, schuldenlast, inflatie en geopolitieke spanningen.Vooral dankzij de herstelplannen is de wereldwijde economische heropleving aan een flinke opmars bezig. Toch heerst er nog heel wat ongelijkheid. "Nieuwe pandemiegolven kunnen alsnog een domper zetten op de economische activiteit in heel wat landen. Ook de economische vertraging in China moeten we op de voet volgen. Deze evolutie heeft immers gevolgen voor de commerciële partners van het land en voor de grondstofprijzen."Daarbij komt dat de pandemie en de herstelplannen voor een explosie van de staatsschulden en de schuldenlast van bepaalde privébedrijven hebben gezorgd, met alle risico's op financiële spanningen van dien, aldus Pascaline della Faille. "En vooral de groeilanden zijn hier bijzonder gevoelig voor. Tot op heden genoten zij internationale steun dankzij het initiatief voor schuldopschorting voor de armste landen. Maar deze maatregelen zijn slechts tijdelijk. In de privésector is het vooral de forse toename van de schuldenlast in bepaalde dienstensectoren die ons zorgen baart. Sommige dienstverleners kregen het bijzonder zwaar te verduren tijdens de coronacrisis."Volgens de Credendo-deskundige schuilt het derde gevaar in de inflatie. "Prijzen die de pan uit rijzen, brengen een veelvoud aan risico's met zich mee. Er is in de eerste plaats de reactie van de Amerikaanse centrale bank die een hardere monetaire koers vaart. Kwetsbare landen dreigen daardoor moeilijker toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. Daarnaast ondervinden veel ondernemingen moeilijkheden om hun prijzen te verhogen en zijn ze dus rechtstreeks de dupe van de hogere kosten. En tot slot weten we dat hogere kosten voor levensonderhoud van oudsher een belangrijke trigger zijn voor sociale onrust.""Het vierde risico dat we nauwlettend moeten opvolgen in 2022 is het geopolitieke klimaat. Zo blijven de intenties van Rusland, maar ook de spanningen tussen China en de VS ons beroeren."