Jazeker, het is je om het rendement te doen wanneer je belegt. Maar beleggen is niet zonder risico. Producten als spaarboekjes, verzekeringsproducten en termijnrekeningen bieden zekerheid. Je krijgt je startkapitaal gegarandeerd terug, aangevuld met een bepaald rendement. Met name bij het spaarboekje is dat rendement vandaag bijna verwaarloosbaar. Dan lijkt beleggen meteen een stuk interessanter, want het rendement ligt een pak hoger. Beleggen is echter nooit helemaal zonder risico. Je startkapitaal is niet gegarandeerd.

"Breng als startende belegger je beleggersprofiel in kaart."

Daarom is het belangrijk dat de startende belegger zijn beleggersprofiel in kaart brengt. Eenvoudig gesteld komt het hier op neer: welk rendement streef je na en welk risico ben je bereid daarvoor te nemen? Rendement en risico hangen immers samen. Ben je bereid veel risico te nemen, dan ligt ook het rendement potentieel hoger. Speel je liever op zeker, dan blijft ook het mogelijke rendement een stuk bescheidener. Door je risicoprofiel realistisch in kaart te brengen, zal je beleggingsadviseur je makkelijker producten kunnen aanbevelen die bij je ingesteldheid en doelstellingen passen. Zo maak je bewuste keuzes, op maat van je persoonlijke achtergrond. De bepaling van je beleggersprofiel is bovendien een oefening die je best regelmatig herneemt. Doorheen de tijd kan je beleggersprofiel wijzigen, in functie van de evolutie in je persoonlijke en financiële situatie.

Zeker, voorzichtig, evenwichtig, energiek

Record Bank onderscheidt vier beleggersprofielen. Het eerste type belegger kiest voor veiligheid en zekerheid en wil liefst zo weinig mogelijk risico nemen. De beleggingsproducten die bij dat profiel aansluiten zijn onder meer kasbons en termijnrekeningen. Daarna volgt de voorzichtige belegger. Hij kent het rendement van de beleggingen niet van tevoren, maar neemt weloverwogen risico's om mee te kunnen genieten van de evolutie in de markt. Dat zorgt voor een reële kans op iets meer rendement. Het derde type is de evenwichtige belegger. Die streeft naar een hoog rendement en is bereid daar risico voor te nemen. Toch behoudt de evenwichtige belegger altijd het evenwicht tussen veiligheid en risico. Tot slot is er nog de energieke belegger. Die streeft een zo hoog mogelijk rendement na en durft daar een groter risico voor te nemen.

Jazeker, het is je om het rendement te doen wanneer je belegt. Maar beleggen is niet zonder risico. Producten als spaarboekjes, verzekeringsproducten en termijnrekeningen bieden zekerheid. Je krijgt je startkapitaal gegarandeerd terug, aangevuld met een bepaald rendement. Met name bij het spaarboekje is dat rendement vandaag bijna verwaarloosbaar. Dan lijkt beleggen meteen een stuk interessanter, want het rendement ligt een pak hoger. Beleggen is echter nooit helemaal zonder risico. Je startkapitaal is niet gegarandeerd.Daarom is het belangrijk dat de startende belegger zijn beleggersprofiel in kaart brengt. Eenvoudig gesteld komt het hier op neer: welk rendement streef je na en welk risico ben je bereid daarvoor te nemen? Rendement en risico hangen immers samen. Ben je bereid veel risico te nemen, dan ligt ook het rendement potentieel hoger. Speel je liever op zeker, dan blijft ook het mogelijke rendement een stuk bescheidener. Door je risicoprofiel realistisch in kaart te brengen, zal je beleggingsadviseur je makkelijker producten kunnen aanbevelen die bij je ingesteldheid en doelstellingen passen. Zo maak je bewuste keuzes, op maat van je persoonlijke achtergrond. De bepaling van je beleggersprofiel is bovendien een oefening die je best regelmatig herneemt. Doorheen de tijd kan je beleggersprofiel wijzigen, in functie van de evolutie in je persoonlijke en financiële situatie.Zeker, voorzichtig, evenwichtig, energiekRecord Bank onderscheidt vier beleggersprofielen. Het eerste type belegger kiest voor veiligheid en zekerheid en wil liefst zo weinig mogelijk risico nemen. De beleggingsproducten die bij dat profiel aansluiten zijn onder meer kasbons en termijnrekeningen. Daarna volgt de voorzichtige belegger. Hij kent het rendement van de beleggingen niet van tevoren, maar neemt weloverwogen risico's om mee te kunnen genieten van de evolutie in de markt. Dat zorgt voor een reële kans op iets meer rendement. Het derde type is de evenwichtige belegger. Die streeft naar een hoog rendement en is bereid daar risico voor te nemen. Toch behoudt de evenwichtige belegger altijd het evenwicht tussen veiligheid en risico. Tot slot is er nog de energieke belegger. Die streeft een zo hoog mogelijk rendement na en durft daar een groter risico voor te nemen.