Vijf jaar geduld = minder dan de helft van de normale taxatie

Wanneer je je vennootschap stopzet, kun je de liquidatiereserve in principe belastingvrij overzetten naar je privévermogen. "Maar je kunt het geld ook vroeger overbrengen naar je privévermogen", verduidelijkt Paul Van Den Berghe. "Je kunt de liquidatiereserve - of een deel ervan - als een dividend uit je vennootschap halen. Je betaalt dan nog eens een roerende voorheffing van 5%. Twee keer betalen schrikt sommige ondernemers af. Onterecht, want 10% plus 5% is nog altijd een pak minder dan de 30% die je normaal betaalt. Door de eigenheid van de berekening bedraagt de totale belastingdruk zelfs geen 15%, maar 13,64%. Het blijft dus een bijzonder interessante manier om winsten fiscaal vriendelijk uit je bedrijf te halen.

"De enige voorwaarde is dat je een wachttijd van vijf jaar respecteert. Het geld moet dus vijf jaar binnen je vennootschap blijven, maar je mag met de aangelegde reserve doen wat je wilt. Je mag ze op een spaarboekje zetten, je mag ze beleggen, je mag er zelfs investeringen mee doen. Dat maakt van de liquidatiereserve een bijzonder aantrekkelijke manier om geld van je vennootschap naar je privé te halen."

Paul Van Den Berghe, expert Vermogensadvies Ondernemen bij KBC

Beleggen met behoud van de liquidatiereserve

"Wij gaan voor beleggingen uit van een termijn van vijf tot zeven jaar om ze optimaal te laten renderen. Die termijn komt dus eigenlijk perfect overeen met de wachttijd die je moet respecteren om minstens een deel van je liquidatiereserve als dividend uit te keren."

"Met de liquidatiereserve kun je twee vliegen in één klap slaan. Je kunt na vijf jaar een dividend uitkeren tegen een totale belastingdruk van iets minder dan 15 % in plaats van de gebruikelijke 30% roerende voorheffing bij de klassieke dividenduitkering. En je kunt gedurende die wachtperiode van vijf jaar het gereserveerde geld verder laten aangroeien." Je organiseert op die manier je toekomstige dividendpolitiek op een correcte fiscaal vriendelijke manier.

Tips

1/ Begin op tijd te plannen wanneer je geld uit je vennootschap naar je privévermogen wilt halen.

2/ Denk en plan op lange termijn, met een horizon van vijf jaar.

3/ Laat je niet afschrikken door de dubbele belasting, kijk naar de percentages.

Stel jezelf de volgende vragen:

1/ Welk deel van mijn liquiditeiten kan ik vijf jaar lang missen?

2/ Hoeveel risico wil ik nemen met mijn gereserveerde winst?

3/ Draag ik na vijf jaar de volledige liquidatiereserve over naar mijn privévermogen, of laat ik een deel staan tot mijn zaak stopt?

Heb je interesse om zelf een liquidatiereserve aan te leggen? Laat je contacteren door onze experts Vermogensopbouw.

www.kbc.be/ondernemen/kmo-advies

Vijf jaar geduld = minder dan de helft van de normale taxatieWanneer je je vennootschap stopzet, kun je de liquidatiereserve in principe belastingvrij overzetten naar je privévermogen. "Maar je kunt het geld ook vroeger overbrengen naar je privévermogen", verduidelijkt Paul Van Den Berghe. "Je kunt de liquidatiereserve - of een deel ervan - als een dividend uit je vennootschap halen. Je betaalt dan nog eens een roerende voorheffing van 5%. Twee keer betalen schrikt sommige ondernemers af. Onterecht, want 10% plus 5% is nog altijd een pak minder dan de 30% die je normaal betaalt. Door de eigenheid van de berekening bedraagt de totale belastingdruk zelfs geen 15%, maar 13,64%. Het blijft dus een bijzonder interessante manier om winsten fiscaal vriendelijk uit je bedrijf te halen."De enige voorwaarde is dat je een wachttijd van vijf jaar respecteert. Het geld moet dus vijf jaar binnen je vennootschap blijven, maar je mag met de aangelegde reserve doen wat je wilt. Je mag ze op een spaarboekje zetten, je mag ze beleggen, je mag er zelfs investeringen mee doen. Dat maakt van de liquidatiereserve een bijzonder aantrekkelijke manier om geld van je vennootschap naar je privé te halen.""Wij gaan voor beleggingen uit van een termijn van vijf tot zeven jaar om ze optimaal te laten renderen. Die termijn komt dus eigenlijk perfect overeen met de wachttijd die je moet respecteren om minstens een deel van je liquidatiereserve als dividend uit te keren.""Met de liquidatiereserve kun je twee vliegen in één klap slaan. Je kunt na vijf jaar een dividend uitkeren tegen een totale belastingdruk van iets minder dan 15 % in plaats van de gebruikelijke 30% roerende voorheffing bij de klassieke dividenduitkering. En je kunt gedurende die wachtperiode van vijf jaar het gereserveerde geld verder laten aangroeien." Je organiseert op die manier je toekomstige dividendpolitiek op een correcte fiscaal vriendelijke manier.Tips1/ Begin op tijd te plannen wanneer je geld uit je vennootschap naar je privévermogen wilt halen.2/ Denk en plan op lange termijn, met een horizon van vijf jaar.3/ Laat je niet afschrikken door de dubbele belasting, kijk naar de percentages.Stel jezelf de volgende vragen: 1/ Welk deel van mijn liquiditeiten kan ik vijf jaar lang missen?2/ Hoeveel risico wil ik nemen met mijn gereserveerde winst?3/ Draag ik na vijf jaar de volledige liquidatiereserve over naar mijn privévermogen, of laat ik een deel staan tot mijn zaak stopt?