Terug aan het werk na drie jaar werkloosheid

Randstad
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 november 2019, 15:37 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Na een gevarieerde carrière werd Juan Sarda net voor zijn 50ste werkloos. Het zou drie jaar duren voor hij opnieuw aan de slag ging, maar in die tijd zette hij wel zijn ambities op scherp: zijn nieuwe job zou een goed doel dienen. Vandaag is Juan productieverantwoordelijke bij enVie, een start-up met een duurzame visie op voeding en tewerkstelling.

Meer afstand nemen

“Ik omschrijf mezelf graag als een globetrotter”, vertelt Juan Sarda over zijn eigen carrière. Hij werkte in de horeca, trok tien jaar de wereld rond en belandde dankzij zijn vrouw 21 jaar geleden in België. In ons land ging hij aan de slag als zaalverantwoordelijke in een hotel en later zette hij de stap naar de logistieke sector. Zijn werkgever ging failliet en voor Juan begon een lange periode van werkloosheid.

Werkgevers zijn niet noodzakelijk op zoek naar wat je weet of wat je kan, maar wel naar wie je bent

“Dat was niet aangenaam, zeker niet gezien mijn leeftijd, maar als werkloze begon ik na een tijd de zaken met wat meer afstand te bekijken”, vertelt hij. “Deed ik mijn vorige jobs graag en was het wat ik echt zocht? Toen heb ik besloten dat ik absoluut een job wou waarin ik iets zinvol zou doen voor de maatschappij, ook al maakte ik het mezelf daarmee extra moeilijk.”

Opnieuw zin krijgen

Toen de kans om voor een maatschappelijk project te werken concreet werd toen Juan het voorstel kreeg om voor enVie aan de slag te gaan, greep hij die met beide handen. Deze Brusselse sociale onderneming maakt verse soepen met verse Belgische groentenoverschotten. Het project startte met de steun van Colruyt Group, McCain België, Randstad Group en REO Veiling en de Voedselbanken.

“Het sprak me meteen aan”, vertelt Juan Sarda, “want met enVie combineren we meerdere mooie doelstellingen. Bij enVie werken we met mensen die hier een kans krijgen opnieuw in de samenleving te integreren en hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt. Tegelijk gaan we met onze soepen voedselverspilling tegen. Ik heb me deze keuze dan ook nog geen moment beklaagd. Een mooi project, een fantastische directrice, stabiele partners, boeiende uitdagingen om samen als een warme familie aan te gaan,… ik zou niet weten waarom je tegen zo’n job neen zou zeggen.”

Sociale missie

Juan Sarda zette enthousiast mee zijn schouders onder het project, dat gelegen is op de site van de Abattoirs in Anderlecht. Als we hem vragen hoe het is om na een langdurige werkloosheid zelf mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt, krijgt hij lichtjes in de ogen. “De sociale missie van enVie vind ik fantastisch. Ik herken me in de situatie van de mensen die we tewerkstellen. Onze werknemers krijgen hier een professionele opleiding. Ik kan hen zo begeleiden naar een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Het geeft enorm veel voldoening om te zien hoe je mensen de juiste troeven in handen kan geven. Op die manier herwinnen ze hun zelfvertrouwen en gaan ze opnieuw in zichzelf geloven. Dat is wat telt.”

“Wie je bént, is belangrijker dan wat je kan” Juan

Niet enkel harde skills

Die troeven zijn overigens niet altijd ‘harde skills’, benadrukt Juan Sarda. Het gaat niet enkel om machines leren bedienen. “Je hebt altijd verschillende troefkaarten op de hand”, vindt hij. “In het Frans omschrijven we die troeven mooi als je ‘savoir’, je ‘savoir faire’ en je ‘savoir être’: de dingen die je weet, de dingen die je kan en tot slot wie je bent. Na een tijdje in de werkloosheid ging ik beseffen dat werkgevers op de huidige arbeidsmarkt niet noodzakelijk geïnteresseerd zijn in wat je weet of zelfs niet in wat je kan. Wie je bent, is wat er toe doet. Dat gaat om hoe je je gedraagt, op tijd komen, positief ingesteld zijn,… zaken die je meekrijgt in je opvoeding. Eerlijk gezegd denk ik dat veel werkgevers in de eerste plaats daarnaar op zoek zijn.”