"Beleggen in vastgoed hoeft geen of-of verhaal te zijn", aldus Frédéric Tempel. Volgens hem is het perfect mogelijk de voordelen van verschillende types van vastgoedbeleggingen met elkaar te combineren.

Flexibel beleggen in vastgoed

Een flexibele strategie inzake vastgoedbeleggingen houdt een combinatie in van aandelen en obligaties uitgegeven door wereldwijde beursgenoteerde vastgoedbedrijven die residentieel, industrieel of commercieel vastgoed in portefeuille hebben. Dit zorgt voor een diversificatie van de rendementsbronnen zonder de illiquiditeit van fysiek vastgoed en voor een mogelijke afzwakking van de impact van een rentestijging. Vervolgens is het belangrijk dat de activaspreiding voortdurend aangepast wordt in functie van de evolutie van de vastgoedmarkt. Zo kan er snel worden ingespeeld op nieuwe beleggingskansen en worden de risico's beheerst doorheen de marktcycli en de economische cycli.

Frédéric Tempel, Hoofdbeheerder Flexibel Vastgoed bij AXA IM

Vooruitzichten

Het soepele monetaire beleid van de Fed en de ECB is goed voor beursgenoteerde vastgoedbedrijven, maar selectiviteit blijft geboden.

De voorkeur gaat uit naar vastgoedbedrijven die operationele inspanningen blijven leveren en met goede winstvooruitzichten omdat ze er alles aan doen om hun huurders te behouden, hun kosten te beheersen en leasingcontracten die vervallen goed te beheren. Ze moeten ook niet alleen eersteklas gebouwen in portefeuille hebben om hun prijszettingsmacht te behouden en te vergroten, ze moeten die portefeuille ook actief beheren om concurrentieel te blijven in een context waarin de eisen van klanten constant evolueren.

"Een strategie die aandelen en obligaties van beursgenoteerde vastgoedbedrijven op een flexibele manier combineert speelt in op de uitdaging waar vastgoedbeleggers voor staan."

Algemeen denken we dat de vastgoedsector dankzij een aantal structurele veranderingen een bron van meerwaarde zal blijven. Technologie bijvoorbeeld leidt tot een stijgende vraag naar een nieuw type van kantoorruimten aangepast aan coworking en flexibele werkplaatsen. Ook de steeds evoluerende economie heeft een grote impact op de vastgoedsector. Zo is er een toenemende behoefte aan datacenters en aan logistiek vastgoed zoals opslagplaatsen waar online gekochte goederen kunnen gestockeerd worden en van waaruit ze kunnen verdeeld worden.

Wilt u meer weten over flexibel beleggen in vastgoed? Bezoek onze website.

"Beleggen in vastgoed hoeft geen of-of verhaal te zijn", aldus Frédéric Tempel. Volgens hem is het perfect mogelijk de voordelen van verschillende types van vastgoedbeleggingen met elkaar te combineren.Een flexibele strategie inzake vastgoedbeleggingen houdt een combinatie in van aandelen en obligaties uitgegeven door wereldwijde beursgenoteerde vastgoedbedrijven die residentieel, industrieel of commercieel vastgoed in portefeuille hebben. Dit zorgt voor een diversificatie van de rendementsbronnen zonder de illiquiditeit van fysiek vastgoed en voor een mogelijke afzwakking van de impact van een rentestijging. Vervolgens is het belangrijk dat de activaspreiding voortdurend aangepast wordt in functie van de evolutie van de vastgoedmarkt. Zo kan er snel worden ingespeeld op nieuwe beleggingskansen en worden de risico's beheerst doorheen de marktcycli en de economische cycli.Het soepele monetaire beleid van de Fed en de ECB is goed voor beursgenoteerde vastgoedbedrijven, maar selectiviteit blijft geboden.De voorkeur gaat uit naar vastgoedbedrijven die operationele inspanningen blijven leveren en met goede winstvooruitzichten omdat ze er alles aan doen om hun huurders te behouden, hun kosten te beheersen en leasingcontracten die vervallen goed te beheren. Ze moeten ook niet alleen eersteklas gebouwen in portefeuille hebben om hun prijszettingsmacht te behouden en te vergroten, ze moeten die portefeuille ook actief beheren om concurrentieel te blijven in een context waarin de eisen van klanten constant evolueren.Algemeen denken we dat de vastgoedsector dankzij een aantal structurele veranderingen een bron van meerwaarde zal blijven. Technologie bijvoorbeeld leidt tot een stijgende vraag naar een nieuw type van kantoorruimten aangepast aan coworking en flexibele werkplaatsen. Ook de steeds evoluerende economie heeft een grote impact op de vastgoedsector. Zo is er een toenemende behoefte aan datacenters en aan logistiek vastgoed zoals opslagplaatsen waar online gekochte goederen kunnen gestockeerd worden en van waaruit ze kunnen verdeeld worden.Wilt u meer weten over flexibel beleggen in vastgoed? Bezoek onze website.