Nooit te vroeg om te starten met beleggen

© Getty Images/iStockphoto
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 augustus 2016, 06:06 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De Belg is traditioneel een spaarder. Alleen brengt die mooie traditie vandaag niets meer op. Spaargeld gezond houden en verder dynamiseren, doe je meer dan ooit door te beleggen – van jongs af aan.

Bij een verjaardag, een nieuwjaarsbrief of een goed rapport: er zijn heel wat gelegenheden waarop ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen een centje toestoppen ‘voor op het spaarboekje’. Het is een nobel idee. Kinderen leren zo sparen en krijgen op hun achttiende verjaardag toegang tot een extra startkapitaal. Tenminste, dat was altijd het plan. Helaas blijkt dat spaarboekje tegenwoordig zowat de minst aantrekkelijke plaats om spaargeld bij elkaar te brengen. Het rendement op het spaarboekje is zowat tot nul herleid. Houden we rekening met de inflatie, dan groeit het kapitaal niet eens, maar smelt het ieder jaar een beetje verder weg.

Spreiden doorheen de tijd

De gewoonte om op vaste tijdstippen een bepaald bedrag aan de kant te zetten, blijft echter een prima uitgangspunt: niet zozeer om te sparen, wel om te beginnen met beleggen. Dat geldt zeker in het kader van de spaarplannen van ouders of grootouders voor hun minderjarige kinderen en kleinkinderen. Het gaat hier immers bijna altijd om een plan op lange termijn, meteen de tweede voorwaarde om als belegger de kansen op een mooi rendement zo hoog mogelijk te houden.

Het kapitaal op het spaarboekje smelt ieder jaar een beetje.

Het zit zo: op lange termijn geniet je potentieel van meer rendement. Gespreid instappen is interessanter dan een eenmalige belegging. Je hangt niet af van de koers op één bepaald moment. Door gespreid in te stappen, koop je de ene keer tegen een wat hogere koers aan, de andere keer tegen een wat lagere. Zo spreid je niet alleen je aankoop, maar ook het risico. Bovendien behoud je in zo’n beleggingsplan de vrijheid om het kapitaal op je eigen ritme op te bouwen. Het laat toe om – bijvoorbeeld afhankelijk van de scores op het schoolrapport – naar wens een hoger of lager bedrag bij te dragen. Beleggen is echter niet zonder risico. Je kunt het risico weliswaar spreiden en daardoor zo goed mogelijk beheersen, maar de initiële belegging is niet gegarandeerd.

“Door gespreid in te stappen, spreid je het risico van je belegging.”

Het beste van twee werelden

Vind je de stap van spaarboekje naar beleggingsfonds te groot, dan kun je voor een tussenoplossing met meer zekerheid kiezen. In dat geval kies je bijvoorbeeld voor een termijnrekening, met een looptijd die varieert van 12 tot 120 maanden. Je kunt er veilig beleggen. De rentevoet is vast voor de gekozen looptijd en biedt zo de nodige zekerheid. Naargelang de gekozen looptijd zal de bank je een andere rentevoet aanbieden. Voor startende beleggers bestaat de gulden middenweg wellicht uit een combinatie van beide formules. In dat geval breng je een deel van je kapitaal onder op een termijnrekening met een zeker rendement, terwijl je voor het andere deel kiest voor een belegging met meer risico, maar potentieel ook meer rendement.