"We vinden dat we als bank ook een maatschappelijke rol hebben. Vanuit onze jarenlange ervaring in de begeleiding van familiale ondernemingen in België hebben we vastgesteld dat er nog veel vragen zijn over governance. Governance is essentieel is voor de toekomst van onze economie, die grotendeels bestaat uit familiale ondernemingen. We willen, met de hulp van een gespecialiseerd team, dan ook de kennis en expertise uit ons netwerk bundelen en ter beschikking stellen van familiale bedrijfsleiders", zegt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis.

Voor de bank is dat eigenlijk geen nieuwe opdracht. Olivier Van Belleghem, director Wealth Management bij BNP Paribas Fortis Private Banking: "Wij werken sowieso met familiebedrijven en externe experten samen op lange termijn . Cliënten verwachten van ons een globale aanpak voor zowel het bedrijf als de familie. We kennen dus zowel de noden van de onderneming als die van de aandeelhouders. In deze context brengen wij vaak het onderwerp van deugdelijk bestuur ter sprake, net omdat men er tijdig - geruime tijd voor de generatiewissel in de familiale onderneming - werk van zou maken."

Olivier Van Belleghem, director Wealth Management bij BNP Paribas Fortis Private Banking., BNP Paribas Fortis
Olivier Van Belleghem, director Wealth Management bij BNP Paribas Fortis Private Banking. © BNP Paribas Fortis

Meer begeleiding en omkadering gewenst

Ook het feit dat in vele familiale ondernemingeneen nieuwe generatie aan boord komt, maakt dat er meer nood is aan gestructureerd overleg en governance. "Vroeger was er een pater familias die hard werkte en alles besliste. Nu kijken veel familiale ondernemingen - vaak door de intrede van een nieuwe generatie - anders naar de zaken. Ze worden ook met nieuwe uitdagingen voor de toekomst geconfronteerd en voelen de nood aan meer begeleiding en omkadering van professionals van buitenaf. Om aan die behoefte tegemoet te komen, hebben wij een multidisciplinair team opgericht om zo elke aandeelhouder volgens zijn eigen ritme en volgens zijn eigen prioriteiten te begeleiden", aldus Olivier Van Belleghem.

"Veel familiale ondernemingen kijken nu anders naar de zaken. Ze voelen de nood aan meer begeleiding en omkadering van professionals van buitenaf."

Om familiale ondernemingen bij te staan, lanceert BNP Paribas Fortis dit najaar een online platform met informatie en expertise over governance. "Het wordt een informatief forum, waarbij onze experten in estate planning samenwerken met een breed panel van externe specialisten, zoals Guberna, adviseurs gespecialiseerd in governance, bemiddeling of communicatie, evenals gespecialiseerde advocaten."

"De governance moet zich niet alleen weerspiegelen in de structuur, de organen en de manier van werken van de onderneming, maar ook in de aandeelhoudersfamilie zelf", vertelt Olivier Van Belleghem. "Het platform zal praktische antwoorden bieden op vragen van familiale bedrijfsleiders, inzichten aanreiken en hen ook toegang geven tot een netwerk van experts. Het vormt de eerste stap om een echte community tot stand te brengen waar ze ook van elkaar kunnen leren."

Bekijk hier de video met Olivier Van Belleghem:

Het platform FamilyBiz wordt gelanceerd tijdens het Family Business Governance Forum op woensdagavond 25 oktober in Brussel. Meer informatie:www.bnpparibasfortis.be/familygovernance

"We vinden dat we als bank ook een maatschappelijke rol hebben. Vanuit onze jarenlange ervaring in de begeleiding van familiale ondernemingen in België hebben we vastgesteld dat er nog veel vragen zijn over governance. Governance is essentieel is voor de toekomst van onze economie, die grotendeels bestaat uit familiale ondernemingen. We willen, met de hulp van een gespecialiseerd team, dan ook de kennis en expertise uit ons netwerk bundelen en ter beschikking stellen van familiale bedrijfsleiders", zegt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis.Voor de bank is dat eigenlijk geen nieuwe opdracht. Olivier Van Belleghem, director Wealth Management bij BNP Paribas Fortis Private Banking: "Wij werken sowieso met familiebedrijven en externe experten samen op lange termijn . Cliënten verwachten van ons een globale aanpak voor zowel het bedrijf als de familie. We kennen dus zowel de noden van de onderneming als die van de aandeelhouders. In deze context brengen wij vaak het onderwerp van deugdelijk bestuur ter sprake, net omdat men er tijdig - geruime tijd voor de generatiewissel in de familiale onderneming - werk van zou maken."Meer begeleiding en omkadering gewenstOok het feit dat in vele familiale ondernemingeneen nieuwe generatie aan boord komt, maakt dat er meer nood is aan gestructureerd overleg en governance. "Vroeger was er een pater familias die hard werkte en alles besliste. Nu kijken veel familiale ondernemingen - vaak door de intrede van een nieuwe generatie - anders naar de zaken. Ze worden ook met nieuwe uitdagingen voor de toekomst geconfronteerd en voelen de nood aan meer begeleiding en omkadering van professionals van buitenaf. Om aan die behoefte tegemoet te komen, hebben wij een multidisciplinair team opgericht om zo elke aandeelhouder volgens zijn eigen ritme en volgens zijn eigen prioriteiten te begeleiden", aldus Olivier Van Belleghem.Om familiale ondernemingen bij te staan, lanceert BNP Paribas Fortis dit najaar een online platform met informatie en expertise over governance. "Het wordt een informatief forum, waarbij onze experten in estate planning samenwerken met een breed panel van externe specialisten, zoals Guberna, adviseurs gespecialiseerd in governance, bemiddeling of communicatie, evenals gespecialiseerde advocaten.""De governance moet zich niet alleen weerspiegelen in de structuur, de organen en de manier van werken van de onderneming, maar ook in de aandeelhoudersfamilie zelf", vertelt Olivier Van Belleghem. "Het platform zal praktische antwoorden bieden op vragen van familiale bedrijfsleiders, inzichten aanreiken en hen ook toegang geven tot een netwerk van experts. Het vormt de eerste stap om een echte community tot stand te brengen waar ze ook van elkaar kunnen leren."Bekijk hier de video met Olivier Van Belleghem:Het platform FamilyBiz wordt gelanceerd tijdens het Family Business Governance Forum op woensdagavond 25 oktober in Brussel. Meer informatie:www.bnpparibasfortis.be/familygovernance