Industriespelers worden geconfronteerd met snel veranderende behoeftes van hun doelgroep en zien in digitale transformatie het wondermiddel. De MIT-onderzoeker merkt echter een vreemde paradox bij bedrijven die digitalisering als topprioriteit beschouwen.

Nils Fonstad: "Aan de ene kant waren krachtige technologische toepassingen nooit eerder zo toegankelijk. We zien de budgetten voor digitale innovatie dan ook stelselmatig toenemen in de industrie. Aan de andere kant slagen relatief weinig bedrijven erin om uit al die inspanningen ook echt ROI te halen."

Nils Fonstad

Innovatie zonder richting

Waar het schoentje precies knelt, dat bracht een grootschalig onderzoek van MIT CISR aan het licht. Nils Fonstad: "Veel inspanningen gebeuren nog ongecoördineerd en zonder dat het management een centrale doelstelling voor ogen heeft."

Daarbovenop worden de budgetten te eenzijdig ingezet. Nils Fonstad: "Stel, op vraag van je klanten kom je met een digitale service op de proppen. Je zal er echter pas meerwaarde uit kunnen halen wanneer je ook je onderliggende processen hebt herkneed en je teams klaargestoomd."

Intelligente brievenbus

Volgens de MIT-prof zit de sleutel net in een goede balans tussen investeringen in een 'digitaal aanbod' enerzijds en 'digitalisering' anderzijds. Daar is het transformatieproces van de Duitse brievenbussenfabrikant RENZ een schoolvoorbeeld van.

"RENZ maakte van zijn brieven- en pakketbussen logistieke hubs door rond het kernproduct een volledige digitale dienstverlening te bouwen", vertelt Nils Fonstad. "De bus ontvangt leveringen, licht de ontvangers in via een mobiele app, brengt dienstverleners met elkaar in contact enzovoort."

Tegelijk ontpopte de klassieke metaalfabrikant zich achter de schermen tot een wendbare, gedigitaliseerde organisatie die snel kan inspelen op nieuwe behoeftes of bijkomende diensten kan inpluggen op het bestaande platform. Nils Fonstad: "Door zijn investeringen slim te balanceren, haalt RENZ vandaag niet alleen inkomsten uit productie, maar ook uit zijn digitale ecosysteem."

Flexibiliteit is troef

Om tot hun bevindingen te komen, ondervroegen de MIT-researchers 200 CIO's van wereldwijd gevestigde industriespelers over hun innovatie-inspanningen en -budgetten. "Toch gaan de resultaten ook op voor kleine bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven de grote middelen in te zetten", benadrukt Nils Fonstad. "Door een test- en leermethode te hanteren kunnen zij immers perfect de valkuil omzeilen van innovaties met weinig meerwaarde of te eenzijdige investeringen."

Dat kmo's door hun beperktere slagkracht soms nog achterophinken qua digitale innovatie, vindt de onderzoeker jammer. Nils Fonstad: "Kleine ondernemingen hebben namelijk één grote troef in huis waar de grote multinationals jaloers op zijn: flexibiliteit. Daardoor kunnen ze veel sneller dan de grote jongens zelf de disruptieve kaart trekken."

Benieuwd naar het volledige verhaal van Nils Fonstad? Zin om ook in uw bedrijf in te zetten op digitalisering? Kom op woensdag 4 december naar het Digital Connect Forum van Agoria in Brussel. Een uniek inspiratie- en netwerkevent met o.a. Nils Fonstad (MIT), Carel van Sorgen (247steel) en -als absolute primeur- de resultaten van het grootste onderzoek over digitalisering in de Belgische industriële kmo's. Bekijk het programma en schrijf u in!

Industriespelers worden geconfronteerd met snel veranderende behoeftes van hun doelgroep en zien in digitale transformatie het wondermiddel. De MIT-onderzoeker merkt echter een vreemde paradox bij bedrijven die digitalisering als topprioriteit beschouwen.Nils Fonstad: "Aan de ene kant waren krachtige technologische toepassingen nooit eerder zo toegankelijk. We zien de budgetten voor digitale innovatie dan ook stelselmatig toenemen in de industrie. Aan de andere kant slagen relatief weinig bedrijven erin om uit al die inspanningen ook echt ROI te halen."Waar het schoentje precies knelt, dat bracht een grootschalig onderzoek van MIT CISR aan het licht. Nils Fonstad: "Veel inspanningen gebeuren nog ongecoördineerd en zonder dat het management een centrale doelstelling voor ogen heeft."Daarbovenop worden de budgetten te eenzijdig ingezet. Nils Fonstad: "Stel, op vraag van je klanten kom je met een digitale service op de proppen. Je zal er echter pas meerwaarde uit kunnen halen wanneer je ook je onderliggende processen hebt herkneed en je teams klaargestoomd."Volgens de MIT-prof zit de sleutel net in een goede balans tussen investeringen in een 'digitaal aanbod' enerzijds en 'digitalisering' anderzijds. Daar is het transformatieproces van de Duitse brievenbussenfabrikant RENZ een schoolvoorbeeld van."RENZ maakte van zijn brieven- en pakketbussen logistieke hubs door rond het kernproduct een volledige digitale dienstverlening te bouwen", vertelt Nils Fonstad. "De bus ontvangt leveringen, licht de ontvangers in via een mobiele app, brengt dienstverleners met elkaar in contact enzovoort."Tegelijk ontpopte de klassieke metaalfabrikant zich achter de schermen tot een wendbare, gedigitaliseerde organisatie die snel kan inspelen op nieuwe behoeftes of bijkomende diensten kan inpluggen op het bestaande platform. Nils Fonstad: "Door zijn investeringen slim te balanceren, haalt RENZ vandaag niet alleen inkomsten uit productie, maar ook uit zijn digitale ecosysteem."Om tot hun bevindingen te komen, ondervroegen de MIT-researchers 200 CIO's van wereldwijd gevestigde industriespelers over hun innovatie-inspanningen en -budgetten. "Toch gaan de resultaten ook op voor kleine bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven de grote middelen in te zetten", benadrukt Nils Fonstad. "Door een test- en leermethode te hanteren kunnen zij immers perfect de valkuil omzeilen van innovaties met weinig meerwaarde of te eenzijdige investeringen."Dat kmo's door hun beperktere slagkracht soms nog achterophinken qua digitale innovatie, vindt de onderzoeker jammer. Nils Fonstad: "Kleine ondernemingen hebben namelijk één grote troef in huis waar de grote multinationals jaloers op zijn: flexibiliteit. Daardoor kunnen ze veel sneller dan de grote jongens zelf de disruptieve kaart trekken."