Laat hackers niet de winnaars van de pandemie zijn

Diligent
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 juni 2020, 08:35 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:12

De ‘future of work’ zal meer digitaal zijn. Ook na de huidige pandemie zal nog veel gecommuniceerd worden via het internet en zal allerhande (gevoelige) informatie worden opgeslagen op servers her en der. Meer dan ooit is daarom een systematische controle van de veiligheid van alle systemen nodig. In iedere onderneming.

Een bedrijf verwerkt heel wat informatie die het liever niet op de straatstenen ziet belanden: financiële cijfers, commerciële strategie, herstructureringsplannen, overnamedoelwitten enzovoorts. De voorbije jaren waren er geregeld berichten over bedrijven die gehackt werden en zwaar in problemen kwamen.

De afgelopen maanden groeide dan weer de overtuiging dat we net méér digitaal en op afstand moeten werken. Hoe kiest u -met deze ogenschijnlijke paradox- een goede partner om de digitale werking van uw bedrijf, van uw raad van bestuur optimaal te beveiligen?

Cybersecurity is een voortdurend proces, waar de aandacht nooit mag verslappen. Een technologiepartner is dus een partner die voortdurend investeert in betere beveiliging, die voortdurend de nieuwste bedreigingen opspoort en beantwoordt. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele hackers die gepoogd hebben gegevens te bemachtigen via truken en virussen geïnspireerd op de corona-pandemie. Hoe werkt de inscriptie, kunnen berichten worden teruggetrokken, kan downloaden worden verhinderd?

Die technologiepartner moet ook voldoende transparant zijn: hoe werkt de beveiliging exact, zijn er al problemen geweest? Kan u zelf (of een onafhankelijk consultant) alle systemen eens testen om te controleren of alle mogelijke bedreigingen inderdaad afgecheckt zijn?

Digitaal én fysiek

Een uitstekende digitale veiligheid vereist ook een sluitende fysieke veiligheid. De servers waar alle informatie is opgeslagen, moeten staan in gebouwen die goed bewaakt worden, met veiligheidsagenten, tv-monitoring, ruimtes die beveiligd zijn tegen inbraak en brand. Voor die servers moet er ook een back-up zijn. Providers van beveiligde communicatie moeten servers hebben op verschillende locaties, die onafhankelijk kunnen werken en een 24/7 dienstverlening bieden.

Een uitstekende veiligheid is belangrijk maar mag natuurlijk niet de gebruiksvriendelijkheid in de weg staan. De hard- en software van secure communication solutions wordt gebruikt door mensen.

Eenvoudig in gebruik

Dit houdt in dat de technologie niet te complex mag zijn. Alle programma’s moeten makkelijk aan te leren zijn, en eenvoudig in gebruik. Alleen op die manier zal uw systeem gebruikt worden op de manier die u voor ogen heeft bij de invoering ervan. Zo zorgt u er best voor dat alle platformen geïntegreerd zijn, dat u een coherent set technologieën (archief, berichten, videoconferencing enzovoorts) heeft.

Gebruiksvriendelijkheid houdt ook rekening met de specificiteiten van elk bedrijf: laat het systeem enige flexibiliteit toe, zodat de beveiliging op maat van het bedrijf kan georganiseerd worden? Bijvoorbeeld wat betreft het toekennen van rechten (wie mag wat in het systeem).

En ook hier is een link tussen het digitale en het fysieke. Wat wanneer een lid van uw raad van bestuur zijn smartphone verliest, of wanneer zijn computer wordt gestolen? Zijn de geheimen dan nog veilig én kan worden verder gewerkt zonder veel hinder?

Dirk De Wilde

Diligent heeft bij de ontwikkeling van de bestuursportaal oog gehad voor de combinatie gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Ontdekken hoe de tools van Diligent voor uw organisatie kunnen werken? Klik hier. We laten het graag zien!