Dat best wel wat zelfstandigen vrij snel falen, heeft veelal met een te beperkte voorbereiding te maken. Christine Mattheeuws: "Beginnende zelfstandigen schatten fundamentele begrippen soms verkeerd in. Bijvoorbeeld dat omzet draaien niet hetzelfde is als geld verdienen. Het lijkt evident..."

Klaar voor de start?

Je klopt aan bij een ondernemersloket voor de administratieve verplichtingen. "Prima, maar dat je bedrijf bestaat, betekent niet dat je nu alles over ondernemen weet. Al te veel ondernemers winnen te weinig informatie in over de sector, hun product of dienst, de concurrentie, de markt, de economie..."

Ook over ondernemen op zich. "Wat is er voor nodig, welke mogelijkheden zijn er? Ken ik de te verwachten hindernissen of, omgekeerd, de opportuniteiten? Giet alle relevante gegevens die je te pakken krijgt in een businessplan, dat je als leidraad en houvast door je ondernemerschap loodst."

Christine Mattheeuws, DANN
Christine Mattheeuws © DANN

Vooruitkijken is prima, maar kijk ook nu en dan in de achteruitkijkspiegel.

Nog goed bezig?

Eenmaal begonnen moet je jezelf en je business geregeld in vraag stellen. "Vooruitkijken is prima, maar kijk ook nu en dan in de achteruitkijkspiegel. Naar het traject dat je hebt afgelegd en naar de manier waarop je dat deed. Was er geen andere, betere weg mogelijk? Nam je niet te veel omwegen? Of ging je te kort door de bocht? Kortom, wat heb je goed gedaan en wat minder goed?"

Doe voor die kritische reflectie gerust een beroep op een collega-ondernemer. Of voor specifieke domeinen - denk aan human resources of social media - op een specialist. "Ook de boekhouder van je bedrijf kan meer betekenen dan een tijdige en correcte aangifte van de verschuldigde btw of vennootschapsbelasting. Boekhouders en fiscalisten zien het succes en het falen van heel wat bedrijven. Je kunt daaruit leren."

© iStockphoto

Yes, innovatie

En dan: stilstaan is achteruitgaan. Het klinkt als een huizenhoog cliché, maar het klopt als een bus. Vooral in de huidige economie en samenleving waar evoluties elkaar aan een hels tempo opvolgen. Het is van kapitaal belang om te detecteren wat er zich in je sector en ook daarbuiten afspeelt.

"Ben je mee met de tijd? Gebruik je efficiënte technologie voor het beheer van je processen? Spreekt men over je bedrijf op de sociale media? Hou het nauwlettend in de gaten, want wellicht doen je concurrenten dat wel en verdringen ze je van je positie in de markt voor je het goed en wel beseft."

Christine Mattheeuws: "Je voortdurend vragen stellen is uiterst belangrijk. Het betekent voor beginnende ondernemers vaak het verschil tussen slagen en onderuitgaan. Ik ben dan ook een ware pleitbezorger van levenslang leren."

Christine Mattheeuws blogt op Bizcover. Lees ook de blogartikels van andere experts die helpen om je plannen als zelfstandig ondernemer te verwezenlijken.

Dat best wel wat zelfstandigen vrij snel falen, heeft veelal met een te beperkte voorbereiding te maken. Christine Mattheeuws: "Beginnende zelfstandigen schatten fundamentele begrippen soms verkeerd in. Bijvoorbeeld dat omzet draaien niet hetzelfde is als geld verdienen. Het lijkt evident..."Klaar voor de start?Je klopt aan bij een ondernemersloket voor de administratieve verplichtingen. "Prima, maar dat je bedrijf bestaat, betekent niet dat je nu alles over ondernemen weet. Al te veel ondernemers winnen te weinig informatie in over de sector, hun product of dienst, de concurrentie, de markt, de economie..."Ook over ondernemen op zich. "Wat is er voor nodig, welke mogelijkheden zijn er? Ken ik de te verwachten hindernissen of, omgekeerd, de opportuniteiten? Giet alle relevante gegevens die je te pakken krijgt in een businessplan, dat je als leidraad en houvast door je ondernemerschap loodst."Nog goed bezig?Eenmaal begonnen moet je jezelf en je business geregeld in vraag stellen. "Vooruitkijken is prima, maar kijk ook nu en dan in de achteruitkijkspiegel. Naar het traject dat je hebt afgelegd en naar de manier waarop je dat deed. Was er geen andere, betere weg mogelijk? Nam je niet te veel omwegen? Of ging je te kort door de bocht? Kortom, wat heb je goed gedaan en wat minder goed?"Doe voor die kritische reflectie gerust een beroep op een collega-ondernemer. Of voor specifieke domeinen - denk aan human resources of social media - op een specialist. "Ook de boekhouder van je bedrijf kan meer betekenen dan een tijdige en correcte aangifte van de verschuldigde btw of vennootschapsbelasting. Boekhouders en fiscalisten zien het succes en het falen van heel wat bedrijven. Je kunt daaruit leren."Yes, innovatieEn dan: stilstaan is achteruitgaan. Het klinkt als een huizenhoog cliché, maar het klopt als een bus. Vooral in de huidige economie en samenleving waar evoluties elkaar aan een hels tempo opvolgen. Het is van kapitaal belang om te detecteren wat er zich in je sector en ook daarbuiten afspeelt."Ben je mee met de tijd? Gebruik je efficiënte technologie voor het beheer van je processen? Spreekt men over je bedrijf op de sociale media? Hou het nauwlettend in de gaten, want wellicht doen je concurrenten dat wel en verdringen ze je van je positie in de markt voor je het goed en wel beseft."Christine Mattheeuws: "Je voortdurend vragen stellen is uiterst belangrijk. Het betekent voor beginnende ondernemers vaak het verschil tussen slagen en onderuitgaan. Ik ben dan ook een ware pleitbezorger van levenslang leren."Christine Mattheeuws blogt op Bizcover. Lees ook de blogartikels van andere experts die helpen om je plannen als zelfstandig ondernemer te verwezenlijken.