O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is een algemeen ziekenhuis dat deel uitmaakt van het regionale ziekenhuisnetwerk E17. Een team van 800 medewerkers biedt kwalitatieve zorg aan de patiënten, dicht bij huis. Een mooi voorbeeld van de digitalisering is het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat in hun werking centraal staat. Het EPD omvat alle gegevens van een patiënt - medische historiek, opnames en mogelijke allergiëen.

Informatieveiligheid

"Als u via de spoeddienst wordt opgenomen, kunnen verplegend personeel en dokters onmiddellijk uw medisch dossier inzien. Niet alleen de snelle toegang en beschikbaarheid zijn levensbelangrijk, de arts moet er ook op kunnen vertrouwen dat de data correct zijn. Daarnaast verwacht de patiënt dat zijn dossier confidentieel blijft en enkel de personen die bevoegd zijn, zijn dossier kunnen inkijken. Vandaar dat informatieveiligheid hoog op onze prioriteitenlijst staat", zegt Koen Verhulst. "Dat behelst niet alleen bescherming tegen cybercrime, maar ook beschikbaarheid, correctheid en confidentialiteit van de data."

Geen fabriek die stilgelegd kan worden

"De juiste zorg bieden zonder IT wordt ook steeds moeilijker", vertelt Bart Vanden Driessche, IT directeur van O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. "Diverse onderdelen van ons ziekenhuis zijn afhankelijk van IT." Denk maar aan tools waarmee het verplegend personeel patiënten vanop afstand kan monitoren of automatisch de dosis medicatie kunnen regelen. Of alle apparatuur in het operatiekwartier. Die mogen niet uitvallen. "Bovendien vragen alle IT-systemen regelmatig updates en patches. Een ziekenhuis is geen fabriek waar je de machines even kan stilleggen voor een onderhoud. Wij hebben quasi geen maintenance window aangezien patiënten 24/7 zorg vragen."

Technologie

Om deze uitdagingen op vlak van veiligheid en performantie te tackelen, deed O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem een beroep op gespecialiseerde externe partners. "Het is maar dankzij moderne technologie - zoals de nieuwe VMware software waarop de systemen draaien - dat wij als ziekenhuis onze missie kunnen waarmaken: samen borg voor een goede zorg. Door deze technologie zijn onze systemen heel performant (snelle opstart), moeten we ze niet uitzetten om te updaten en kunnen we de veiligheid van de data garanderen op drie vlakken: beschikbaarheid, correctheid en confidentialiteit. Waardoor we als één van de eerste ziekenhuizen in Vlaanderen een ISO27001- certificaat voor informatieveiligheid behaalden", besluit Bart Vanden Driessche.

Meer weten over digitale transformatie en informatieveiligheid? Bezoek VMworld 2019 Europe (Barcelona, 4-7 nov).

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is een algemeen ziekenhuis dat deel uitmaakt van het regionale ziekenhuisnetwerk E17. Een team van 800 medewerkers biedt kwalitatieve zorg aan de patiënten, dicht bij huis. Een mooi voorbeeld van de digitalisering is het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat in hun werking centraal staat. Het EPD omvat alle gegevens van een patiënt - medische historiek, opnames en mogelijke allergiëen. "Als u via de spoeddienst wordt opgenomen, kunnen verplegend personeel en dokters onmiddellijk uw medisch dossier inzien. Niet alleen de snelle toegang en beschikbaarheid zijn levensbelangrijk, de arts moet er ook op kunnen vertrouwen dat de data correct zijn. Daarnaast verwacht de patiënt dat zijn dossier confidentieel blijft en enkel de personen die bevoegd zijn, zijn dossier kunnen inkijken. Vandaar dat informatieveiligheid hoog op onze prioriteitenlijst staat", zegt Koen Verhulst. "Dat behelst niet alleen bescherming tegen cybercrime, maar ook beschikbaarheid, correctheid en confidentialiteit van de data.""De juiste zorg bieden zonder IT wordt ook steeds moeilijker", vertelt Bart Vanden Driessche, IT directeur van O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. "Diverse onderdelen van ons ziekenhuis zijn afhankelijk van IT." Denk maar aan tools waarmee het verplegend personeel patiënten vanop afstand kan monitoren of automatisch de dosis medicatie kunnen regelen. Of alle apparatuur in het operatiekwartier. Die mogen niet uitvallen. "Bovendien vragen alle IT-systemen regelmatig updates en patches. Een ziekenhuis is geen fabriek waar je de machines even kan stilleggen voor een onderhoud. Wij hebben quasi geen maintenance window aangezien patiënten 24/7 zorg vragen."Om deze uitdagingen op vlak van veiligheid en performantie te tackelen, deed O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem een beroep op gespecialiseerde externe partners. "Het is maar dankzij moderne technologie - zoals de nieuwe VMware software waarop de systemen draaien - dat wij als ziekenhuis onze missie kunnen waarmaken: samen borg voor een goede zorg. Door deze technologie zijn onze systemen heel performant (snelle opstart), moeten we ze niet uitzetten om te updaten en kunnen we de veiligheid van de data garanderen op drie vlakken: beschikbaarheid, correctheid en confidentialiteit. Waardoor we als één van de eerste ziekenhuizen in Vlaanderen een ISO27001- certificaat voor informatieveiligheid behaalden", besluit Bart Vanden Driessche.Meer weten over digitale transformatie en informatieveiligheid? Bezoek VMworld 2019 Europe (Barcelona, 4-7 nov).