Industrie 4.0 is deel van de digitale strategie

© Getty Images/iStockphoto
Proximus Enterprise
Proximus Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

19 juni 2021, 22:40 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Sensoren capteren data, netwerken brengen die data samen op platformen, waar slimme technologieën ze verwerken tot informatie die bijdraagt aan de waardecreatie van een onderneming. Dat is de essentie van Industrie 4.0. “Aan concrete cases is er geen gebrek”, zegt Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus. “De kunst bestaat erin ze op te schalen als onderdeel van een bredere digitale transformatie.”

Hoe zou u Industrie 4.0 definiëren?

“Industrie 4.0 is de verzamelnaam voor innovatieve technologieën die met data, connectiviteit en intelligentie erin slagen op een creatieve manier waarde te creëren bij industriële ondernemingen. In de kern gaat het om data: het capteren van data bij machines en andere connected things, om er aansluitend intelligentie op los te laten via edge of cloud computing, wat steeds toegankelijker en betaalbaarder wordt. Heel wat bedrijven zijn de exploratiefase al voorbij en hebben hun eerste successen geboekt. We belanden stilaan in de fase waarin de voorlopers hun succesvolle use cases opschalen.”

In welke domeinen is Industrie 4.0 vandaag intussen realiteit?

“Er zijn heel veel toepassingsmogelijkheden. Met Proximus hebben we intussen een ruime catalogus met IoT-oplossingen (Internet of Things) die hierop inspelen. Ik denk onder meer aan toepassingen voor de connected worker, met het gebruik van geconnecteerde tools en augmented reality; beveiligingstoepassingen, zoals detectie via drones en de online analyse van videobeelden; toepassingen voor voorspellend onderhoud bij machines, enzovoort.”

Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus
Frédéric Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus
Industrie 4.0 mag geen verzameling van losse oefeningen zijn. Je moet het zien binnen het ruimere kader van een digitale transformatie.

Ecosysteem

Hoe kan een onderneming haar eerste stappen zetten rond Industrie 4.0?

“Industrie 4.0 steunt op de interactie tussen verschillende technologieën: de sensoren die data capteren, het netwerk dat voor een beveiligde datastroom instaat, en de platformen om de data te verwerken en te interpreteren, onder meer met inzet van artificiële intelligentie. Zo kom je bij Industrie 4.0 bijna vanzelf bij een ecosysteem uit: verschillende partners die telkens hun deel van het technologische vraagstuk op de andere afstemmen. Ook bij Proximus werken we in die geest. We zetten hard in op co-creatie, waarbij we samenwerken met een ecosysteem van meer dan driehonderd partners.”

Proefprojecten vormen vaak maar een eerste aanzet. Hoe kan een onderneming Industrie 4.0 in haar strategie inbedden?

“We mogen Industrie 4.0 in elk geval niet los zien van de bredere digitale transformatie van een bedrijf. Dat besef is er intussen, maar tegelijk is het tijd om concrete stappen te zetten. Belangrijk is dat de top van de onderneming daarbij een duidelijke richting uitstippelt. Vandaar gaat het dan richting praktijk, met slim gekozen pilootprojecten, in samenwerking met partners.”

Nieuwe use cases met 5G

Zorgt 5G straks voor een versnelling van Industrie 4.0?

“5G opent de deuren naar nieuwe use cases. Denk maar aan virtual, augmented en mixed reality om medewerkers te trainen of interactief met een machine te laten werken, het inzetten van drones voor inspecties van installaties op grote hoogte en moeilijk bereikbare plaatsen, een volledig draadloze productie, enzovoort. De sterkte van 5G zit niet alleen in de grotere bandbreedte en snelheid, maar ook – en vooral – in de mogelijkheid om het netwerk als het ware op te delen. Via network slicing is het mogelijk om een deel van de bandbreedte voor te behouden aan een specifieke datastroom. Voor de communicatie van brandweer en politie tijdens een groot publieksevenement, bijvoorbeeld, kan 5G specifiek een stuk bandbreedte toewijzen. Ook in de industrie wordt dat mogelijk. Bedrijven zullen datastromen voorrang kunnen geven om kritische processen te garanderen. 5G laat ook toe om mobiele private netwerken op te zetten. Dat zorgt voor een heel nieuwe context op het vlak van security. Wanneer een bedrijf over zo’n eigen netwerk beschikt, biedt dat een veilige omgeving. Alle dataverkeer blijft op het eigen mobiele netwerk.”

Waar ziet u Industrie 4.0 straks het sterkst boomen?

“Persoonlijk zie ik de grootste opportuniteit in het testen van de nieuwe mogelijkheden. Bedrijven zijn soms bang om de stap te zetten, terwijl ze – onder meer op ons 5G Innovation Platform – heel laagdrempelig hun ideeën kunnen testen, in co-creatie met onze partners, zonder grote investering of andere risico’s. En wellicht moeten ze daarbij verder denken dan enkel aan efficiëntie of security. Duurzaamheid is het grote vraagstuk van de toekomst. Op dat vlak is nog heel veel werk te verzetten, waarbij technologie mee het verschil kan maken.”

Meer weten over hoe u evolueert naar een digitaal bedrijf en groei realiseert met Industrie 4.0?

proximus.be/manufacturing